“Η Ελλάδα ξεπουλά παλάτια και νησιά”

Ειδυλλιακά νησιά, εκπληκτικές ακτογραμμές, μαρίνες, ακόμη και την πρεσβεία της στο Λονδίνο, όλα έχουν βγει προς αγορά μετά το τελευταίο μπαράζ ξεπουλημάτων που έχει ξεκινήσει η χρεοκοπημένη ελληνική κυβέρνηση, γράφει ο βρετανικός Τύπος.

Σύμφωνα με τους ibtimes, “σε αντάλλαγμα για τις επόμενες δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ”, η χώρα θα πουλήσει 70.000 ακίνητα που ανήκουν στο κράτος, σε μια “αγωνιώδη μάχη να εξασφαλίσει έσοδα”.

Γαίες στη Ρόδο, με προεξάρχουσα αυτή στο Μανδράκι όπου κάποτε βρισκόταν ο Κολοσσός της Ρόδου – ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου- βγαίνει στο σφυρί. Στο σφυρί βγαίνουν, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο και το Παλάτι Μον Ρεπό της Κέρκυρας και τα κεντρικά της αστυνομίας στην Αθήνα, το υπουργείο Πολιτισμού και άλλα κτίρια υπουργείων. Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο πωλείται προς 22 εκατ. λίρες.

Στο σφυρί και το Mon Repos

Ενώ γίνεται και έμμεση αναφορά στην πώληση του Σκορπιού και άλλων βραχονησίδων. “Ξένοι ολιγάρχες ήδη αρπάζουν νησιά του Αιγαίου” γράφουν οι ibtimes.

Πολλά ακίνητα δεν έχουν τιμολογηθεί αλλά η Αθήνα περιμένει προσφορές, γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Η Telegraph κάνει λόγο για “ξεπούλημα όσο- όσο” και επικαλείται δηλώσεις του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι “πρέπει να διατηρήσουμε την ιδιοκτησία των ακινήτων του κράτους μας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών αγαθών δεν είναι καλή ιδέα”.

Διαβάστε: Έξι ιδιωτικά νησιά που μπορείτε να νοικιάσετε αυτή τη στιγμή

Ωστόσο, όπως αναφέρει, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση για έκτο χρόνο και περίπου 1.000 θέσεις εργασίας να χάνονται κάθε μέρα, πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται αλλιώς.

Ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνει: “δεν είμαι επιχειρηματίας, δεν είμαι πολιτικός, φωνάζω συνεχώς ότι όλα αυτά γίνονται για την ανάπτυξη, για τη δημιουργία πλούτου, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είμαι αντι-γραφειοκράτης: τα χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα, δεν γίνεται αλλιώς”.

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν αποδώσει μόλις 2 δισ. ευρώ από το 2010.