Φόρος εισοδήματος και ακίνητα φτιάχνουν… μαξιλάρι στον προϋπολογισμό

Στοιχεία για το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου που δείχνουν να παγιώνεται η ανάκαμψη στα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και από τον ΦΠΑ καπνού καθώς είναι υψηλότερα κατά περίπου 50% έναντι του ίδιου χρονικού διαστήματος το 2012 κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκε κατά 55 εκ ευρώ ή 5,1% ενώ υπάρχουν και κατηγορίες εσόδων που παρατηρήθηκε υπέρβαση έναντι του στόχου, και αυτές είναι όπως είπε:

-Οι φόροι εισοδήματος κατά 31 εκ ευρώ ή 1,5%.

-Οι φόροι περιουσίας κατά 101 εκ ευρώ ή 16,6%.

-Οι έμμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, κατά 99 εκ ευρώ ή 75,8% κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ.

"Παρακολουθούμε προσεκτικά την ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη, η οποία προσφέρει αξιοσημείωτο μαξιλάρι ασφαλείας καθώς τα μέχρι σήμερα έσοδα από έμμεσους φόρους της τρέχουσας χρήστης υπολείπονται των προβλέψεων", υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας ενώ συμπλήρωσε: "Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται στο σκέλος των εσόδων, και ιδιαίτερα σε αυτό των έμμεσων φόρων, ότι απαιτείται διαρκής προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας".