Βρούτσης: Θα συνεχίσουμε μέχρι τον τελευταίο ΑΜΚΑ

“Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να ταυτοποιηθεί και το τελευταίο ΑΜΚΑ, και το τελευταίο ΑΦΜ”, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στη διαδικασία καταγραφής των στοιχείων όλων των συνταξιούχων, ώστε να μη καταβάλλονται συντάξεις σε “φαντάσματα”.

Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι η όποια διαδικασία θα επιλεγεί σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και τόνισε ότι το πολύ έως το τέλος του μήνα η Ελλάδα θα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη για την καταγραφή και τον έλεγχο των παροχών κοινωνικής ασφάλισης.

Ήδη από το απόγευμα έκλεισαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ από τους συνταξιούχους, όμως οι συνταξιούχοι που έχουν πρόβλημα με ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ θα μπορούν από αύριο να απευθύνονται στα ασφαλιστικά Ταμεία για να διορθώσουν ενδεχόμενα λάθη και να μη διακοπεί η σύνταξή τους.

Όσον αφορά τη φημολογούμενη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι τα ταμεία έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων. “Ως κυβέρνηση δε θα κατευθύναμε σε οποιαδήποτε περίπτωση κάποιο Ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια. Η θέση μας είναι ότι οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εκτιμώντας το ύψος των διαθεσίμων τους στο πλαίσιο του συμφέροντος των φορέα και των ασφαλισμένων του”, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.