Στην Τράπεζα Πειραιώς η Κύπρου και η Λαϊκή

Οι δύο από τις τρεις τράπεζες θα περάσουν τελικά στα χέρια ελληνικού τραπεζικού ομίλου, και - μάλιστα - ενός. Πρόκειται για τη CPB και την Κύπρου, που θα μεταβιβαστούν "πακέτο" στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Ελληνική Τράπεζα φαίνεται ότι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, "Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2013, ενέκρινε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού".

Πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκε κυριολεκτικά μάχη μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της Πειραιώς, η οποία φέρεται να παρείχε διασφαλίσεις για τη διατήρηση των περισσότερων θέσεων εργασίας.

Με την απόκτηση των Τράπεζας Κύπρου και Cyprus Popular Bank, η Τράπεζα Πειραιώς καθίσταται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα. Οι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω 340 υποκαταστημάτων. Έχουν χορηγήσει δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ, ενώ διατηρούν καταθέσεις περίπου 12,9 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ομίλου της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε ότι "βοηθάμε στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση".

Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης των Κύπρου και Cyprus Popular Bank ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Κυπριακής Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να διαφυλάξει καθολικά τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών, δηλαδή να προφυλάξει τους καταθέτες με αποταμιεύσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις 100.000 ευρώ.

'Όπως μετέδιδε νωρίτερα το news.gr, ήδη η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν τη μεταξύ τους συμφωνία για διάσπαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Μετά την ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποφασίσει ποιος θα πάρει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο για την διάσπαση περιέχει ευνοϊκους όρους για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ρυθμίστηκε το ζήτημα της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η συμφωνία έγινε με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους σύμφωνα με την ανακοίνωση αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν περαιτέρω επίσημη ενημέρωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του Κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

"Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι' αυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του" αναφέρεται.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου

"Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.