Δασκαλόπουλος: Έχουμε πόλεμο και το ευρώ είναι το πρώτο του θύμα

Στην ανάγκη να αναγνωρισθεί πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει πολύ περιορισμένα όρια και ενέχει τεράστιο κοινωνικό κόστος αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην παρουσίαση της νέας πύλης διεθνούς δικτύωσης που ανέπτυξαν Eurobank και ΣΕΒ για τους Έλληνες εξαγωγείς.

Ο κ. Δασκαλόπουλος αναγνώρισε ότι τη στιγμή που τα θεμέλια της Ευρώπης σείονται μετά τις πρωτόγνωρες αποφάσεις του άτυπου “διευθυντηρίου” της, είναι παράδοξο να μιλάμε για ελληνική εξωστρέφεια αποκομμένη από αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα. “Μετά από 5 χρόνια σκληρών προσπαθειών βρισκόμαστε πίσω σε ίδια αφετηρία, όπου όλα παίζονται, όλα κρίνονται και τίποτα δεν ελέγχεται. Η εμμονή στη μονομερή λιτότητα πέρασε στο επόμενο στάδιο της μονομερούς αυθαίρετης αλλαγής των κανόνων, με βάση όχι το καλό των πολιτών, αλλά την ιδεοληψία”, σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προαναγγελθείς πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει και το ευρώ είναι το πρώτο του θύμα.

“Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει πολύ περιορισμένα όρια και ενέχει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της -πέρα από την όποια τρόικα. Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός να καταλάβει η Ελλάδα ότι ο χρόνος τελείωσε”, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Όπως είπε, η Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της για την πραγματική ένωση, αλλά μπορεί και να μην τον βρει, καθώς αυτό είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει. “Στη διαδικασία αυτή οι αδύναμοι θα υποφέρουν πιο πολύ, οι φτωχοί θα φτωχύνουν ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε να αναδεχθούμε αυτό το ρίσκο. Οι δικές μας καθυστερήσεις, οι ευρωπαϊκές αμφιθυμίες και η άτεγκτη λογική των αγορών δεν μας αφήνουν περιθώριο: ή προχωρούμε άμεσα και ριζοσπαστικά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας και κοινωνίας μας ή θα περάσουμε στην κατηγορία των αποτυχημένων κρατών”, σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.