Εγκρίθηκε δάνειο 400 εκατ. από την ΕΤΕπ για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Δάνειο ύψους 400 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που ήδη χρηματοδοτεί τον βασικό κορμό του έργου.

"Η έγκριση του νέου δανείου, σε συνδυασμό με τις κοινοτικές χορηγήσεις και την κρατική στήριξη, θα διασφαλίσει την επέκταση της βασικής γραμμής, ώστε να καλυφθεί η περιοχή της Καλαμαριάς. Αυτή η επέκταση θα βελτιώσει σημαντικά τις μεταφορές σε μια περιοχή με πληθυσμό 115.000 κατοίκων, όπου οι επιχειρήσεις προσφέρουν περίπου 20.000 θέσεις εργασίας. Εκτιμούμε ότι η ετήσια ζήτηση θα είναι της τάξης των 23 εκατομμυρίων επιβατών", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, με αφορμή την έγκριση του νέου δανείου.

Στη δήλωσή του, ο Χόγιερ υπενθυμίζει ακόμη ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα έργα επέκτασης γραμμών στα μετρό τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης. "Τα πρότζεκτ αυτά είναι πραγματικής σπουδαιότητας στη διάρκεια της περιόδου κρίσης, καθώς προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και εγγυώνται αξιόπιστες μεταφορές σε λογικές τιμές. Συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία πιο υγιούς περιβάλλοντος στις δύο μεγάλες πόλεις, ενόσω βοηθούν στη διατήρηση και βελτίωση της πρόσβασης σε σημαντικές τοποθεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα", προσθέτει ο επικεφαλής της ΕΤΕπ.