Σύγκλιση Στουρνάρα – τρόικας σε όλα τα μέτωπα

Με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο να συγκλίνουν σε αρκετά από τα εκκρεμή θέματα μετά τη σημερινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα έχουν και νέες επαφές μέσα στην εβδομάδα και με τον πρωθυπουργό, αλλά και με το Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις πολιτικών για να υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά, ώστε να επιτευχθούν κάποιοι στόχοι, από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα αξιολογεί, τόσο αυτές τις προτάσεις, όσο και τα όσα είχε προτείνει η ελληνική πλευρά για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων και το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την επιτάχυνση των συζητήσεων το επόμενο διήμερο, ώστε να αρχίσουν να κλείνουν εκκρεμότητες με το κλίμα να χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών “πολύ καλό”.

Σε ό, τι αφορά την αλλαγή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου, λόγω της υπόθεσης ΔΕΗ – ΜΕΤΚΑ, δεν συζητήθηκαν ονόματα για το νέο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με τις ίδιες πηγές να ξεκαθαρίζουν πως δεν έχει τεθεί θέμα ξένου επικεφαλής του ταμείου. 

Σύσκεψη τρόικας και με τον υπουργό Εργασίας

Στη διάρκεια της ημέρας, προηγήθηκε σύσκεψη ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων με πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των διοικητών του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, και του ΟΑΕΕ, Γεωργίας Κοτίδου.

Η σύσκεψη ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά χθες το βράδυ από την τρόικα με ηλεκτρονικό μήνυμα, που απεστάλη στο υπουργείο Εργασίας ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και ολονύκτιες διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται "σε καλό δρόμο" και έχουν σημειωθεί "βήματα προόδου", που μπορεί να οδηγήσουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τρόικα αντιμετωπίζει με θετικότερο τρόπο τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία επιμένει σε ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και ελαστικότερες προϋποθέσεις για την ένταξη σε αυτή, ώστε να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό οφειλετών.