Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία θα ξεκινήσουν από αύριο Δευτέρα επισκέψεις στα υπουργεία, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διενεργήσουν τα τεχνικά κλιμάκια θα εξαρτηθεί και το οι εάν Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έλθουν στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου, όπως έχει προγραμματισθεί ή θα μεταθέσουν την επίσκεψη τους.

Στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας βρίσκεται η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τα νομοσχέδια για την κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος και τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών και η κεφαλαική θωράκιση των τραπεζών.

Η τρόικα θα εξετάσει την πρόοδο αναφορικά με τη τοποθέτηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας, εκ των οποίων οι 12.500 έως τον Ιούνιο. Παράλληλα, η τρόικα θα εστιάσει και στην πρόοδο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και ειδικά στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ από τις οποίες αναμένονται έσοδα 1,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα θα αξιολογήσει και την κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και την πρόοδο στη σύνταξη του κώδικα φορολογικών διαδικασιών με τον οποίο θα καθοριστούν όλες οι φορολογικές διαδικασίες και θα απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τις Εφορίες.

Συνδέεται πως από την επίσκεψη των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και το πόρισμα τους θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα αθροιστεί με τα 6 δισ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Ελλάδα μετά την έγκριση της νέας έκθεσης αξιολόγησης.