Μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ τα έσοδα στο δίμηνο

Μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να είναι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2013, σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012.

Ήδη τον Ιανουάριο 2013 τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,41 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,3% έναντι του Ιανουαρίου 2012 (4,82 δισ. ευρώ) και υστέρηση κατά 0,4% ή 19 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (4,43 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τον Φεβρουάριο 2013 η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έχει πάρει την κατιούσα και πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο μηνιαίος στόχος για έσοδα 4 δισ. ευρώ περίπου. Ενδεικτικά έως τις 15 Φεβρουαρίου είχαν εισπραχθεί έσοδα 1,17 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,36 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012 είχαν ανέλθει σε 9,25 δισ. ευρώ, ενώ φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μειωμένα κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Όμως οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η υστέρηση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν τις χαμηλές εισπράξεις αφενός στην ισχνή φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αφετέρου στη προσδοκία που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα ότι θα υπάρξει μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών.

 

“Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο μήνα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για την δυνητική λήψη μέτρων, είναι με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά”. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με την απόκλιση των δημοσίων εσόδων, που σε απόλυτες τιμές είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ, όπως είπε, αλλά και τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, φέτος προβλέπεται ότι τα τακτικά έσοδα θα είναι περίπου 3 δισ. λιγότερα σε σχέση με το 2012, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων που έχουν ληφθεί, βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στο ΦΠΑ”, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “Με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση”.   Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα πρέπει διαρκώς να αξιολογείται και να λαμβάνεται υπ' όψιν από την ελληνική κυβέρνηση και επέστησε την προσοχή στο σκέλος των εσόδων, λόγω και της περιορισμένης φορολογικής ικανότητας πλέον της ελληνικής κοινωνίας.

 

Σταϊκούρας: Πολύ νωρίς για να κρίνουμε την πορεία των εσόδων