Η αυξημένη παρακράτηση φόρου δεν διέσωσε τα έσοδα τον Ιανουάριο

Εκτός στόχων κινήθηκαν τον Ιανουάριο 2013 τα έσοδα του Προϋπολογισμού, παρά την αυξημένη παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Η πτώση των δημοσίων εσόδων οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη μειωση της κατανάλωσης καυσίμων και στις απώλειες ΦΠΑ από τη συγκεκριμένη πηγή, αλλά και στην διόγκωση των ληξιπροθέσμων χρεών των φορολογουμένων.

Σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών εξετάσθηκε η πορεία των εσόδων και διαπιστώθηκε πως καταγράφεται υστέρηση 7% (περίπου στα 305 εκατ. ευρώ) έναντι των στόχων που είχαν τεθεί για τον Ιανουάριο. Τα έσοδα τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν σε 4,052 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ) και είναι χαμηλότερα κατά 750 εκατ. ευρώ από τον αντίστοιχο μήνα του 2012, οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 4,8 δισ. ευρώ.Σε σύγκριση, δε, με τον Ιανουάριο του 2012 σημείωσαν πτώση 16%.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως η υστέρηση στις εισπράξεις οφείλεται κυρίως στην πτώση της κατανάλωσης και στην αισθητή υποχώρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 15%. Σημαντική δε επίδραση έχει η υποχώρηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Να σημειωθεί πως πέρυσι τον Ιανουάριο από τον ΦΠΑ είχαν εισπραχθεί 1,87 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 253 εκατ. ευρώ προέρχονταν από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή.

Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και στον ρυθμό συσσώρευσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τον σκοπό αυτό εστάλησαν ειδοποιήσεις στις διοικήσεις 36 μεγάλων Εφοριών της Αττικής προκειμένου να προσέλθουν σε συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου με αντικείμενο την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε αυτές τις συναντήσεις θα υπάρξει στοχοθεσία και ειδικά χρονοδιαγράμματα για την είσπραξη φόρων που δεν εισπράχθηκαν το 2012 και τα παρελθόντα έτη.