Τιτλοποιεί έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση

Την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην κλειστή συζήτηση με τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα μέλη της Διοίκησης των μεγαλύτερων Εταιρειών και Οργανισμών της ελληνικής Αγοράς, στο πλαίσιο της 16ης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της Price Waterhouse Coopers, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα.

Πρόκειται για τη δυνατότητα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από την πώληση σε ιδιώτες κρατικών επιχειρήσεων.

“Η αρχή θα γίνει για τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ύψους 11,3 δισ. Ευρώ”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, και πρόσθεσε ότι “η συγκεκριμένη μέθοδος προσπαθούμε να εφαρμοστεί στο μέλλον για την εξόφληση και άλλων χρεών, ενώ στην παρούσα φάση τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι τα ακίνητα του Δημοσίου. Το όφελος από τη διαδικασία αυτή θα είναι διπλό: Πρώτον, θα μειώνεται το χρέος και θα μπορεί να διασφαλίζεται η ταμειακή ρευστότητα του Δημοσίου, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο για την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων”.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε και τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία, μιλώντας ακόμα μια φορά για την επιδίωξη διαμόρφωσης ενός απλού και αποτελεσματικού συστήματος. Προανήγγειλε:

- τη θέσπιση και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου,
- την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για μια σειρά συναλλαγών,
- την κατάργηση προστίμων και τον περιορισμό των προσαυξήσεων στις φορολογικές ποινές και
- τη μετατροπή των ΔΟΥ σε κυρίως ελεγκτικά κέντρα.

Τέλος, ο υπουργός είπε πως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα καταστήσει πιο εύκολη την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίησή του, θα του δώσουν την δυνατότητα να καταστεί κεφαλαιακά και λειτουργικά πιο ισχυρό και αποτελεσματικό. Σημείωσε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να επανακάμπτουν στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης.