“You cannot tax your way to prosperity”

 

Πολλοί παραπονούνται πως, ενώ όλοι σχολιάζουν τα σχετικά με την οικονομική κρίση, την ανεργία και την ανάπτυξη, κανείς δεν παρουσιάζει και προτείνει νέες ιδέες για την καταπολέμησή τους ! 
 
Για το αύριο ! 
 
Ας δούμε μερικές:
 
Κατ´ αρχήν πρέπει να αντιληφθούμε πως:
 
1. Η λύση δεν είναι η υπερφορολόγηση ! "You cannot tax your way to prosperity", όπως δήλωνε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.
 
Με τόσο βαρύ φορολογικό σύστημα, δύσκολα θα έρθει να επενδύσει κανείς στη Χώρα μας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες, που καταβάλλονται γιά τη βελτίωση στα δημοσιονομικά, στα εργασιακά, κλπ. 
 
Ποιος σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα λεφτά του σε μια χώρα με τόσο βαρείς (40-45%) φορολογικούς συντελεστές και με τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια στα τιμολόγια του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, αλλά και στη φορολόγηση των ακινήτων (άσε την παντελή έλλειψη ρευστότητας και τραπεζικού δανεισμού) ;
 
2. Στόχος μας πρέπει να είναι πώς θα βελτιώσουμε τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εισοδήματα.
Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα δημιουργήσουμε πραγματικές θέσεις εργασίας και όχι θέσεις-μαϊμού !

Πώς θα ξανακάνουμε τη Χώρα μας δυνατή και σεβαστή. Αντάξια της ιστορίας και των προγόνων μας !

 
Και αυτό δεν θα γίνει, ούτε με παρακάλια για λίγη ακόμα ενίσχυση από την Τρόικα, ούτε με την ατέρμονη φλυαρία περί "πολλαπλασιαστών" και των πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων των περικοπών στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως οι πολλαπλασιαστές λειτουργούσαν ευνοϊκά όταν δανειζόμασταν και σπαταλούσαμε, "μες στην τρελλή χαρά", έτσι και τώρα λειτουργούν αντίστροφα ! Τώρα, κλαιγόμαστε για το λάθος υπολογισμό του ΔΝΤ, ενώ δεν είχαμε πάρει χαμπάρι ότι υπήρχε καν τέτοιος υπολογισμός !
 
Τέλος πάντων !
 
 
Για να φύγουμε μπροστά, πρέπει να παράγουμε πιο πολλά, πιο σύνθετα προϊόντα. Προϊόντα, που να πιάνουν καλύτερες τιμές στις διεθνείς αγορές ! Αλλά, για να παράγουμε πιο πολλά, πρέπει να συμμαζέψουμε το Δημόσιο τομέα που, από τη φύση, τη δομή του και τους εθισμούς του, υπολειτουργεί και δεν προσφέρει στην κοινή προσπάθεια ανάλογα με το τεράστιο κόστος συντήρησής του !
 
Ο Δημόσιος τομέας πρέπει να περιορίσει αυτά, με τα οποία ενασχολείται, να μειώσει το "κόστος παραγωγής" των υπηρεσιών που προσφέρει, και να αξιοποιήσει σύγχρονη τεχνολογία και πρακτικές του μάνατζμεντ για να βελτιώσει όχι μόνο το κόστος, αλλά και την ποιότητα αυτών, που προσφέρει στους πολίτες.
 
 
Ο Πέτρος Δούκας είναι πρόεδρος της Capital Partners A.E.