WSJ: Το “μυστικό όπλο” της Ελλάδας για να μη μειωθούν τα κονδύλια

Με μία έκθεση δια χειρός της συμβουλευτικής εταιρείας Ρόλαντ Μπέργκερ θα πάει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με την οποία, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal, οι συνέπειες ενδεχόμενης περικοπής επιχορηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν τεράστιες.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν η Ελλάδα λάβει για την επταετία 2014-2020 το ίδιο ποσό που έλαβε κατά την επταετία 2007-2013, δηλαδή 20,4 δισ. ευρώ, θα προστεθούν πρακτικά στο ΑΕΠ της χώρας από 33 έως και 46 δισ. ευρώ, αναλόγως με το πότε θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία, και θα δημιουργήσει από 147.000 μέχρι και 203.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την επταετία αυτή. Θα βοηθούσε έτσι και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι θα μειωνόταν κατά 3,8% με 5,2%.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι επιχορηγήσεις που θα λάβει η Ελλάδα για την επόμενη επταετία δε θα ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, και ο στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, ει δυνατόν και τους ίδιους με αυτούς της προηγούμενης επταετίας, όπως υποδεικνύει και η έκθεση της Ρόλαντ Μπέργκερ.

Όπως αναφέρει το άρθρο, πάντως, στην έκθεση δεν αναφέρεται το οικονομετρικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τις εκτιμήσεις της, και άρα δεν είναι εφικτό να εξακριβωθεί το πόσο αξιόπιστα είναι τα στοιχεία.