KPMG: Υψηλή η φορολογία, πολύπλοκο το φορολογικό

Η υψηλή φορολογία, το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα και οι συχνές μεταβολές των φορολογικών συντελεστών είναι οι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως παρουσιάζει στην ετήσια Έρευνα Εταιρικών και Έμμεσων Φορολογικών Συντελεστών της η εταιρεία KPMG.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20,5%, όμως στην Ελλάδα για το 2013, μετά τις τελευταίες αλλαγές που επέφερε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εκτοξεύτηκε από το 20% στο 26%. Παράλληλα, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης έμμεσων φόρων στην Ευρώπη προσδιορίζεται στο 20%, ενώ για το 2012 στην Ελλάδα ήταν στο 23%.

Η γενική διευθύντρια του Φορολογικού Τμήματος της KPMG, Γεωργία Σταματέλου, παρατηρεί ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι από τους αντίστοιχους των γειτονικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, που αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστή στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.

“Το γεγονός αυτό”, εξηγεί η κ. Σταματέλου, “σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος και τη γραφειοκρατία δυσκολεύουν κατά πολύ την προσπάθεια προσέλκυσης και διατήρησης επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι ο στόχος της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι το να δημιουργηθεί ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Θα πρέπει να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω νέων επενδύσεων και κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πιο ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές”.