Ξεκίνησε η εκπόνηση του δεκαετούς οδικού αναπτυξιακού χάρτη

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο υπουργείο Οικονομικών η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που έχει αναλάβει την εκπόνηση του δεκαετούς οδικού αναπτυξιακού χάρτη της ελληνικής οικονομίας.

Στην επιτροπή μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ενώ στην σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ.

Κατά την πρώτη διερευνητική σύσκεψη της επιτροπής δόθηκαν εντολές σε ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ για την καταγραφή των πηγών και των πόρων ανάπτυξης της Ελλάδας, στην οποίες θα βασισθεί το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο. Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, "καλέσαμε το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ, στα οποία θα αναθέσουμε μια μελέτη με τρία θέματα: Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020. Αυτό αφορά τα μακροοικονομκά στοιχεία. Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το "κάρο" της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020. Και με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό".

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ακόμα ότι το πιο βασικό είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο το οικονομικό επιτελείο θέλει να στηρίζεται σε μία κατεύθυνση, την οποία θα δώσει η μελέτη του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ. "Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου πέντε μήνες για να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ", ανέφερε.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει καμία κατεύθυνση από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε στους επιχειρηματίες, ούτε και στα δύο ιδρύματα.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Κωστής Χατζηδάκης, που σημείωσε: "Δεν πάμε να υποδείξουμε στον κάθε επιχειρηματία τι θα κάνει. Κατά βάση πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κτλ, με τον καλύτερο τρόπο".