Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής

"Όσο περισσότερο το Συμβούλιο απομακρύνεται από τους αριθμούς της Επιτροπής, τόσο πιο πιθανό είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψει τον συμβιβασμό", προειδοποίησε o Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020.

Ο Γερμανός εκτιμά ότι η επόμενη συνόδος κορυφής, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, θα καταλήξει σε αδιέξοδο, αναφορικά με το θέμα του προϋπολογισμού.

"Έχω την εντύπωση ότι οι θέσεις εξακολουθούν να είναι πολύ διαφορετικές", σχολίασε ο κ. Σουλτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και παράλληλα υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει τον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου, αν είναι πολύ διαφορετικός από τα αρχικά αιτήματα που έχει υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Αν δεν υπάρξει συμφωνία, μπορούμε να ζήσουμε και με ετήσιο προϋπολογισμό", υποστήριξε ο Σουλτς.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει απορρίψει την συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Τον Νοέμβριο του 2012 ο Ρομπάι, σε απόπειρα συμβιβασμού για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, μείωσε κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε ζητήσει προϋπολογισμό ύψους 973 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Φινλανδία, έχουν απορρίψει την πρόταση αυτή.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του προέδρου του με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 517 ψήφων, ο Σουλτς εκτίμησε ότι "το Συμβούλιο πρέπει να λάβει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πολύ σοβαρά υπόψη του".