Κάνε κι εσύ μια επιτροπή, μπορείς !

Φανταστείτε να μην είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο (άνω των 53 δισ. ευρώ πλέον)...

Φανταστείτε να μην υπήρχε ένας στους πέντε φορολογούμενους, που δεν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ...

Φανταστείτε να απέδιδαν όλοι τους παρακρατούμενους φόρους...

Φανταστείτε να μην είχε μπλοκάρει η λειτουργία της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών...

Φανταστείτε οι έλεγχοι να έφερναν επί της ουσίας χρήματα στα δημόσια ταμεία...

...τι θα γινόταν τότε ;

Όχι για το φετινό Απρίλιο, αλλά για τον αντίστοιχο μήνα του 2014 θα προγραμματιζόταν η παράδοση του πορίσματος της (νέας) επιτροπής, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, για την υποβολή προτάσεων γύρω από την "απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τη σύνταξη Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και τη θέσπιση πρόσθετων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής".

Αν δεν το καταλάβατε, πρόκειται για τα μέτρα και τις παρεμβάσεις, που έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί – αλλά ουδέποτε έγινε αυτό – στον πρόσφατο φορολογικό νόμο, που ψήφισε η Βουλή.

Πρόκειται για τις αλλαγές, που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο έχει γίνει νόμος του κράτους από τον περυσινό Μάρτιο, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Ο περιβόητος αυτός νόμος, επρόκειτο να έρθει στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το νομοσχέδιο τελικά κατατέθηκε το Δεκέμβριο, χωρίς, όμως, να περιλαμβάνει αυτά που πρέπει να γίνουν στη δομή του μηχανισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – είχε μόνο, για ακόμα μια φορά, τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα.

Στην αρχή, μας είπαν πως τα υπόλοιπα θα έρθουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Το τρίμηνο έγινε εξάμηνο και τελικά...

...τελικά, αποφασίστηκε να συσταθεί η επιτροπή για να παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ;

Σημαίνει ότι μάλλον και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το ότι "αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, συστήνουμε μια επιτροπή"...

Σημαίνει ότι ο λαός θα κάνει τα μπάνια του και μετά, έχει ο Θεός για τις – απολύτως απαραίτητες, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, αλλαγές.

Ραντεβού το Σεπτέμβρη, δηλαδή.

Και... βλέπουμε !

Καλημέρα σας.

[email protected]