Εκτός των 9,5 δισ. ευρώ η αύξηση των ορίων ηλικίας

Το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ έγινε πριν από λίγο, καθώς – σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες – οι εκπρόσωποι των δανειστών μας είπαν το “Ναι” για τις περικοπές, που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τους τομείς της άμυνας, της υγείας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και η συζήτηση επικεντρώνεται τώρα στα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια.

Μάλιστα, στα 9,5 δισεκατομμύρια δεν περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το βασικό ζητούμενο, που συζητείται ακόμα, είναι το μακροοικονομικό σενάριο, που αφορά στο μέγεθος της ύφεσης, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και οποιαδήποτε άλλη πρόβλεψη και εκτίμηση.

Θυμίζουμε, άλλωστε, τις αλλεπάλληλες αστοχίες της τρόικας σε ό,τι αφορά τις προβολές του ύψους της ύφεσης, που έχουν οδηγήσει – όχι μόνο αυτές – σε συνεχείς αναθεωρήσεις των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι για κάθε 0,1 της μονάδας, που αυξάνεται η ύφεση, επιβαρύνεται το έλλειμμα κατά μισή μονάδα.

Πάνω σε όλα αυτά στηρίζεται η βασική επιχειρηματολογία του οικονομικού επιτελείου για την ανάγκη ύπαρξης μέτρων, που θα αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας από το νέο πακέτο λιτότητας.