Περιμένουν το πράσινο φως από το ΔΝΤ για τα 3,2 δισ. ευρώ

Την αισιοδοξία ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα θα εξελιχθεί χωρίς προβλήματα και ότι θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης του ΔΝΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Θάνος Κατσάμπας έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ότι δεν αναμένεται πρόβλημα επί της διαδικασίας, ενώ αντίστοιχες διαβεβαιώσεις φέρεται να έχει μεταφέρει υπηρεσιακά και ο τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα κ. Πόουλ Τόμσεν έχει καταθέσει ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι μεσοπρόθεσμα το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο και πως το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις στην έκθεση αξιολογήσεως - που θα δημοσιοποιηθεί αύριο- εμπεριέχονται και αναφορές στις αποφάσεις του Eurogroup για μελλοντική διαχείριση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, εάν αυτό χρειαστεί.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον θα διεξαχθεί παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα εισηγηθεί και την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.