Αμοιβή 11,7 εκατ. ευρώ για τους συμβούλους της επαναγοράς

Με 11,7 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από την Ελλάδα η Deutsche Bank και η Morgan Stanley που ήταν διαχειριστές   του προγράμματος επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από τον ανεξάρτητο βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη αλλά και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας απέστειλε στη Βουλή, έγγραφο στο οποίο επισημαίνει ότι: "Εξαιτίας του επείγοντος της συναλλαγής (καταληκτική ημερομηνία είχε ορισθεί η 14η Δεκεμβρίου 2012), του μεγάλου μεγέθους της επιδιωκόμενης μείωσης του δημόσιου χρέους, που συνεπάγεται εκτεταμένο όγκο προαγορών, ύψους έως 35 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις, ανατέθηκαν καθήκοντα Joint Dealer Managers στους Βασικούς Διαπραγματευτές Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου Deutsche Bank AG και Morgan Stanley. Επιπροσθέτως, ανατέθηκαν καθήκοντα Lead Structuring Agent στη Deutsche Bank".

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι "η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών δεν υπερβαίνει τα 11.700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων και θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς, ενώ σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της επαναγοράς θα καταβαλόταν αποζημίωση ύψους έως 700.000 ευρώ για την κάλυψη νομικών και λοιπών εξόδων".

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται και στην επιλογή του νομικού γραφείου "Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP" για το οποίο σημειώνει ότι: "Το μηνιαίο κόστος, με την προϋπόθεση της έγκαιρης καταβολής των σχετικών ποσών, δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, για αμοιβές και τις 200.000 ευρώ, για τα βοηθητικά έξοδα".