Γερούν Ντάισελμπλουμ: Ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία

"Δε γεφυρώσαμε το χάσμα"

Χωρίς συμφωνία για το ελληνικό χρέος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς οι πολύωρες διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε σύγκλιση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα του χρέους θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο πλέον να υπάρξει συμφωνία στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου, χωρίς πάντως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να διεξαχθεί νωρίτερα ένα έκτακτο Eurogroup, αν το επιβάλλουν οι εξελίξεις.

Η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη για περισσότερες από τρεις ώρες, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνεχείς διμερείς και πολυμερείς επαφές, αρχής γενομένης με μία τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μπρινό Λεμέρ, και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε εκ νέου, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Ντάισελμπλουμ: Δε γεφυρώσαμε το χάσμα

Μπορούμε να έχουμε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση πριν το καλοκαίρι, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, μιλώντας με θετικά λόγια για την “πολύ μεγάλη δουλειά” που έχει γίνει στην Ελλάδα και επισημαίνοντας πως το Eurogroup επαίνεσε την Ελλάδα για την τεράστια αυτή πρόοδο.

Ανέφερε ακόμα πως σήμερα διεξήχθησαν οι πρώτες συζητήσεις για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε θετική συμφωνία, και παραδέχθηκε ότι “δε γεφυρώσαμε απόψε αυτό που θα μπορούσε να γίνει και τις προσδοκίες κάποιων από εμάς”. Μάλιστα, είπε πως "για πολύ λίγο" δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία απόψε και πως "φτάσαμε πολύ κοντά", ενώ εκτίμησε ότι χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα για να κλείσει το θέμα.

Σημείωσε πάντως ότι στο ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένοι από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι Έλληνες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αποκάλυψε πως έγινε ένας ιδιαίτερα έντονος διάλογος για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, εξηγώντας πως υπήρξε συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για πέντε χρόνια.

Μοσκοβισί: Υπάρχει γόνιμο έδαφος για συμφωνία

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για “εξαιρετική” πρόοδο που επετεύχθη με τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε η Ελλάδα με τους θεσμούς, τονίζοντας πως πρόκειται για μέτρα που είναι εξαιρετικά δύσκολα και απαιτητικά, ενώ προέβλεψε ότι σύντομα οι εταίροι της χώρας μας θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις της. Επεσήμανε ακόμα πως υπάρχει γόνιμο έδαφος ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup τον ερχόμενο Ιούνιο να υπάρξει η οριστική συμφωνία που όλοι προσδοκούν.