Αχτσιόγλου: Νικήσαμε το ΔΝΤ στα εργασιακά

Για τη νίκη Μακρόν σημείωσε ότι έχει ειδική σημασία και για τη χώρα μας

«Το θετικό μήνυμα των γαλλικών εκλογών είναι αναμφισβήτητα η ήττα της ακροδεξιάς» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Real fm 97,8. 

   «Το γεγονός ότι το κόμμα της ακροδεξιάς κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο φανερώνει με τον πιο καθαρό τρόπο το υπαρξιακό πρόβλημα της Ευρώπης. Είναι μια Ευρώπη που έχει βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα και ασκεί μια πολιτική που συρρικνώνει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και αυτό απογοητεύει τους πολίτες και τους λαούς της. Χρειάζεται μια ουσιαστική στροφή στην πολιτική της Ευρώπης αν θέλουμε να παραμείνει ζωντανή. Μια Ευρώπη που θα λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών της. Μία περισσότερο κοινωνική Ευρώπη» εκτίμησε η υπουργός. 

   Για τη νίκη Μακρόν σημείωσε ότι «έχει ειδική σημασία και για τη χώρα μας, διότι με βάση τα λεγόμενά του αναμένεται να είναι αρωγός στη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για τη ρύθμιση του κρίσιμου ζητήματος του ελληνικού χρέους, που είναι και το κομβικό ζήτημα που θα σημάνει την έξοδό μας από τα προγράμματα επιτροπείας». 

   Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ υπέστη μια ήττα, την οποία ομολογεί και το ίδιο. «Δηλαδή ομολογεί ότι δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεις, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει θεσμοθέτηση της ανταπεργίας. Επίσης, αρνούνταν στην αρχή να κάνει συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αρνούνταν να είναι στην ατζέντα το ζήτημα αυτό. Και καταλήξαμε στο να μπορούμε να νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον Σεπτέμβριο του 2018».  

   Αναφερόμενη στις περικοκές συντάξεων τόνισε ότι «το 2019 τα 2/3 των συντάξεων δεν θα έχουν καμία αναπροσαρμογή, καμία παρέμβαση και για τις υπόλοιπες προσπαθήσαμε να υπάρχει ένα όριο στις προσαρμογές. Το ανώτατο όριο είναι το 18%». 

   Για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σημείωσε: «το ασφαλιστικό σύστημα με βάση τα δεδομένα που έχουμε και τα έσοδα που σημειώνει ο ΕΦΚΑ, το πρώτο τρίμηνο, έχουμε ένα πραγματικό πλεόνασμα πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι χρηματοροές στο πλαίσιο των εισφορών είναι κανονικές και μάλιστα πηγαίνουν καλύτερα τα έσοδα του ΕΦΚΑ, η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη με βάση τις προβολές που έχουμε μέχρι το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμώ ότι δεν θα χρειαστεί καμία άλλη παρέμβαση. Αισιοδοξώ ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα λειτουργήσει κανονικά και δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα για περαιτέρω μειώσεις». 

   Για το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών είπε ότι «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όποια παραμετρική αλλαγή γίνει, θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται η συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα». 

   Τέλος για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε: «όταν παραλάβαμε οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν περίπου 160.000, σήμερα οι ληξιπρόθεσμες είναι κάτω από 90.000. Με τον νέο νόμο είναι αρκετά πιο εύκολος και αυτοματοποιημένος ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οπότε ο στόχος μας για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους νομίζω ότι είναι εφικτός. Επίσης, είχαμε περίπου 60.000 εφάπαξ παγωμένα από το 2013 μέχρι τον Μάιο του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 30.000 εφάπαξ και πάλι έχουμε τον στόχο για πλήρη εκκαθάριση έως το τέλος του έτους».