Αχτσιόγλου: Ανοίγει καθαρός διάδρομος για την αξιολόγηση

Συνολική συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα με έκτακτο Eurogroup, προβλέπει η υπουργός Εργασίας

Με τη συμφωνία στο Eurogroup για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εκτίμησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι υπάρχει μία συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ σημείωσε ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εντατικοποιηθεί και θα πάμε σε συνολική συμφωνία, κατά πάσα πιθανότητα με έκτακτο Eurogroup πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου.

Η συμφωνία, όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, είναι πως θα υπάρχει και μια σοβαρή ρύθμιση για το χρέος, ενώ ξεκαθάρισε πως θετικά και τα αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν μαζί και θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Διευκρίνισε ακόμα ότι τα θετικά μέτρα θα είναι μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, στήριξης των νέων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, μέτρα για επενδύσεις. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ενίσχυση του επιδόματος τέκνων, ιδίως για το πρώτο και δεύτερο παιδί, μέτρα για τη στέγαση, εκτεταμένο πρόγραμμα βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθούν τα βρέφη της χώρας σε ποσοστό άνω του 30%, και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

“Καταφέραμε να σταματήσουμε την περαιτέρω απορρύθμιση του εργασιακού πλαισίου. Ειδικότερα για το ζήτημα του ορίου των ομαδικών απολύσεων, δεν υπάρχει αλλαγή όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Καταφέραμε να αποκρούσουμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το λοκ άουτ”, ανέφερε σχετικά με τα εργασιακά, ενώ προανήγγειλε ότι στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια, και ειδικότερα στις συνδικαλιστικές άδειες.

Επεσήμανε ακόμα πως βάσει της συμφωνίας η κυβέρνηση θα μπορέσει να νομοθετήσει από τώρα την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ώστε να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018, σχολιάζοντας πως με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα.

Για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε πως η παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019 και θα αφορά τις προσωπικές διαφορές.