Όλα για το κλείσιμο: Σχέδιο συμβιβασμού για συντάξεις και αφορολόγητο

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών

Για ένα σχέδιο συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και θεσμών όσον αφορά στο πότε θα εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου και οι νέες περικοπές στις συντάξεις κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων που διεξήχθησαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, εξετάζεται να γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και οι περικοπές που αφορούν στο αφορολόγητο όριο, επίσης 1% του ΑΕΠ, να μεταφερθούν για το 2020.

Παράλληλα, εφόσον οι προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2018 δείξουν ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το όριο του 3,5% που τίθεται για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι περικοπές στη φορολογία θα έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, το 2019.

Ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg ανέφερε πως δεν υπάρχει ακόμη πλήρης συμφωνία όσον αφορά στην απόδοση αυτών των μέτρων, ενώ πρόσθεσε ότι απομένουν τεχνικά ζητήματα, μεταξύ αυτών τα ενεργειακά, που πρέπει επίσης να επιλυθούν προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις - Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έγραψε στο Twitter πως κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε “συνομιλίες και επαφές” με τις ελληνικές αρχές και πως “οι εργασίες συνεχίζονται”.

 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν αναμένονται αποφάσεις την Τετάρτη, ωστόσο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Πάντως, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό "Ε", η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για χθες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και θεσμών αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο λόγος της αναβολής είναι πως δεν μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους θεσμούς. Η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί αύριο πριν από την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, ή να υπάρξει δια ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου.

Συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε μεν στο σημερινό κυβερνητικό briefing ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό, αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα στο κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες ότι η συζήτηση των εμπλεκόμενων πλευρών διεξάγεται πλέον στη βάση συμβιβαστικής πρότασης και πιθανώς το βράδυ να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

“Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίε”, δήλωσε η Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν. “Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει” από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα. Πάντως, τόνισε, “έχουμε ανάγκη από ταχεία πρόοδο στη βάση των συμφωνιών. Καθυστερήσεις δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη”.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα ότι θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα.

Η κ. φον Τίζενχαουζεν επιβεβαίωσε παράλληλα πληροφορίες για συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρίνιζοντας απλά ότι “πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο”.

Μοσκοβισί: Είναι εφικτή η συμφωνία

"Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση", αναφέρει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Πιέρ Μοσκοβισί σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κ. Μοσκοβισί προσθέτει επίσης ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει γι΄ αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα".