Ελληνική… Τρόικα στις Βρυξέλλες αναζητά απεμπλοκή με πολιτική λύση

Στις τριήμερες διαπραγματεύσεις θα επιχειρηθεί να κλείσει το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων

Μετάβαση τριμελούς ελληνικής ομάδας στις Βρυξέλλες ως μια ακόμη προσπάθεια για να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία ως το  Eurogroup της Παρασκευής, πραγματοποιείται σήμερα από την Ελληνική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες επιστρέφουν, σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους θεσμούς εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων, οι τρεις υπουργοί ενδέχεται να έχουν επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν οριστικοποιηθεί οι συναντήσεις.

"Τεχνικά εύκολη αλλά πολιτικά δύσκολη η συμφωνία"

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τόνισε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε, επίσης, ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σίγουρα αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα».

 

"Καταστροφολογικά σενάρια"

Στις τριήμερες διαπραγματεύσεις θα επιχειρηθεί να κλείσει το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων αλλά και τα εργασιακά προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθεί και η άμεση επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

Νωρίτερα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα.

«Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Κατά τις ίδιες πηγές, σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δεύτερη αξιολόγηση 

Συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση θα ανοίξει με δηλώσεις της Κομισιόν, η οποία θα εκπροσωπηθεί διά του αρμοδίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του Συμβουλίου, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από την προεδρία της Μάλτας.

Απών θα είναι Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου.

H Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της 7ης Απριλίου

Στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου».

Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.