Πώς κατέρρευσε η αρχική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών

Απίθανη η επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα πριν το Eurogroup της Παρασκευής

Μία νέα διαμάχη μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ για το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά διέλυσε την αρχική συμφωνία, διαψεύδοντας τις ελπίδες για μία συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, Ελλάδα και δανειστές είχαν φτάσει σε μία αρχική συμφωνία όσον αφορά στα κύρια ζητήματα της αξιολόγησης την περασμένη εβδομάδα, όμως, σύμφωνα με μία πηγή, η Αθήνα έκανε πίσω όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής των συμφωνηθέντων περικοπών στις συντάξεις, γεγονός που, σύμφωνα με άλλη πηγή, οδήγησε το ΔΝΤ να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση των εργασιακών.

Μία τρίτη πηγή επεσήμανε πως “υπήρχαν ενστάσεις [για τη συμφωνία], που δεν προέρχονταν απευθείας από τους θεσμούς που εμπλέκονταν στις συζητήσεις”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μία από τις πηγές ανέφερε ακόμα πως στις Βρυξέλλες είχε επιτευχθεί μία συμφωνία στα κύρια σημεία, η οποία θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, όμως μετά αυτή κατέρρευσε.

Πλέον, θεωρείται απίθανη η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα πριν το Eurogroup της Παρασκευής.

Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου

Εν τω μεταξύ, την ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει μία συμφωνία με τους θεσμούς εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής καταβάλλει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες, ώστε να συναντήσουν και πάλι από κοντά τους εκπροσώπους των θεσμών και να αναζητήσουν μία συμνφωνία-εξπρές πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Μαξίμου κατά "καταστροφολογικών σεναρίων"

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πάντως πως η κυβέρνηση πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ξεκαθαρίζοντας ότι «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα».

Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως σύντομα και μετά την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σήμερα ότι “χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει ήδη γίνει στις συζητήσεις, οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις”, προσθέτοντας ότι “στόχος είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό”.

Θέμα συζήτησης στο Eurogroup η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, το θέμα της Ελλάδας θα είναι ένα από τα τέσσερα θέματα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου.

Ως ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρέπει να επιλυθούν για να μπορέσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αναφέρονται τα εργασιακά και τα ενεργειακά, καθώς και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά.

Πέρα από το ελληνικό ζήτημα, το Eurogroup της Μάλτας θα απασχολήσουν ακόμα η τραπεζική ενοποίηση, η Κύπρος και οι επενδύσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.