Τηλεδιάσκεψη με… καβγάδες: “Τσακωθήκαμε δύο ώρες!”

Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τα ενεργειακά

Παραμένουν οι αποστάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της σημερινής τηλεδιάσκεψης, η οποία άρχισε στις 14.30 στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο, με χαρακτηριστική την αποστροφή του ιδίου ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας δε, ανέφερε ότι «τσακωθήκαμε δύο ώρες, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση έως τη Δευτέρα», προσθέτοντας πως «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU (μνημόνιο κατανόησης), δυο-τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα»

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχει μεταβεί και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς στην τηλεδιάσκεψη τίθενται και τα εργασιακά.

“Συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης”

Νωρίτερα, η υπουργός Εργασίας στην ομιλία της, κατά τη διάρκεια της ημερίδας της IG Metall, με τίτλο «Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, τόνισε πως «σήμερα, δεν συζητάμε απλώς για την ελληνική αγορά εργασίας. Σήμερα, συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης. Για το αν δεχόμαστε μία χώρα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Συζητάμε για το αν οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αναδιανομή του πλούτου που παράγουν ή αντιθέτως η σημερινή Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι μία Ευρώπη για τους λίγους».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους. «Είναι φανερό, ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις βλέπουν στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων την Ελλάδα ως το νέο παράδειγμα που οφείλει να γενικευτεί. Με αυτήν την έννοια, το τέλος της εργασιακής απορρύθμισης και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης», πρόσθεσε.