Μπλοκάκια: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τη νέα ρύθμιση

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών

Δύσκολα τα πράγματα για τους νέους ασφαλισμένους που είναι μισθωτοί και έχουν παράλληλα και δελτίο παροχής υπηρεσιών καθώς όσοι εργαζόμενοι είναι στην παράλληλη απασχόληση- δηλαδή είναι μισθωτοί αλλά κόβουν και «μπλοκάκι»- θα πληρώνουν το σύνολο της εισφοράς του 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από πόσους εργοδότες έχουν.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδα «Έθνος», η ευνοϊκή διάταξη του πρόσφατου νόμου- που προβλέπει όσοι έχουν μπλοκάκι να ασφαλίζονται ως μισθωτοί και να μοιράζονται το βάρος των εισφορών με τους εργοδότες τους- ισχύει μόνο για τους αυστηρά ελευθεροεπαγγελματίες που προέρχονται από ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και εργάζονται με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες. Αυτοί κατά κανόνα ευνοούνται ενώ η διάταξη δεν αφορά μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι, όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών, που η απαλλαγή τους από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καταργείται. Αντίθετα «ευνοούνται»- τουλάχιστον ως προς το γράμμα του νόμου- οι αυστηρά ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εισόδημα με μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες- αν δηλαδή ο εργοδότης δεν μεταβιβάσει σε αυτούς το κόστος της εισφοράς στις αποδοχές τους.