Αχτσιόγλου: Όλη η ΕΕ θέλει να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα

"Κεκτημένο ευρωπαϊκό εργασιακό δικαίωμα" χαρακτήρισε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις η υπ. Εργασίας

Η Αθήνα έχει την υποστήριξη όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μετά τη σημερινή της συνάντησης με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στις Βρυξέλλες.

"Μεταφέραμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολό τους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα", δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως είπε η υπουργός, τα μέλη του ΕΚ υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. "Τα μέλη του ΕΚ που καλύπτουν ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα", σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Εξάλλου, σχετικά με το επικείμενο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η κ. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει μία "επί της αρχής" πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της β' αξιολόγησης. Επίσης, εκτίμησε ότι στο Eurogroup κομβικό ρόλο θα έχει η συζήτηση για τα εργασιακά, ακριβώς επειδή είναι ένα "βαθιά πολιτικό θέμα", το οποίο δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...