Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με ανοιχτά μέτωπα

Το ζήτημα του χρέους, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιους όρους, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου - ίσως το πιο κρίσιμο από τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015, όπως αναφέρουν οι αναλυτές – μπαίνουν από Δευτέρα το ζήτημα του χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν επίσης προτεραιότητα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων στο επικείμενο EuroWorking Group της Δευτέρας. 

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών με τη συμμετοχή και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του Ευ. Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο κλιμακίων καθώς όλα τα μέτωπα για δημοσιονομικά, εργασιακά και ενέργεια έμειναν ανοιχτά. 

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει το εργασιακό-ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ νέου τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας, εμμένοντας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και την αύξηση στο 10% από το 5% που είναι σήμερα του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, την επανεξέταση του κατώτατου μισθού και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Τα σχέδια Σόιμπλε

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εργάζεται για να πείσει το ΔΝΤ για τα εργασιακά και αν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα γίνει - ή δεν θα γίνει - στο Washington Group το οποίο θα συνεδριάσει - άγνωστο πότε - με ορίζοντα μέχρι το Eurogroup στις 5/12 για να βρεθεί η χρυσή τομή στο κατά πόσο θα μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με ποιους όρους (χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα).

Φόβοι για νέα μέτρα

Για να κλείσει η αξιολόγηση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση, πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ως το 2020. Αυτό, όμως, είναι συνάρτηση των αποφάσεων που θα ληφθούν για το χρέος, σε μια σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ και Γερμανίας.

Στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης θα βγει και ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ίσως κληθεί να πάρει η Ελλάδα από το 2018 και μετά. 

Για το Μαξίμου στόχος παραμένει μια πολιτική συμφωνία χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ο πρωθυπουργός στην περιοδεία του στη Θράκη, δήλωσε χαρακτηριστικα ότι σκοπός είναι σύμφωνία «χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα κρίσιμα ζητήματα και ιδίως των εργασιακών δικαιωμάτων και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018».