Μαξίμου: Κλείνει με πολιτική συμφωνία η δεύτερη αξιολόγηση

Όσα είπαν Τσίπρας και Γιούνκερ στο τηλέφωνο

«Είμαστε πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «δημοσιονομικά και εργασιακά» είναι τα ζητήματα αιχμής, για τα οποία η ελληνική πλευρά δουλεύει εντατικά χωρίς υποχωρήσεις. 

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν «πολύ αισιόδοξες για την πορεία των δημοσιονομικών» ενώ διευκρίνισαν ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν προχωρήσει πολύ και διαβεβαίωσαν ότι «νέα μέτρα δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση», παραπέμποντας και στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, έχουμε συμφωνήσει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, απομένουν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και στόχος είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να συγκεκριμενοποιηθούν», τόνισαν οι πηγές της κυβέρνησης. 

Επίσης, διευκρίνισαν ότι έως τις 5 Δεκεμβρίου θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι εφόσον στο Eurogroup υπάρξει πολιτική συμφωνία και οριστεί το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου και θα γίνει ό,τι έγινε και με τη συμφωνία του Μαϊου.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και παρέπεμψαν και στις δηλώσεις του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν κανονικά το 2019. 

«Ο πρωθυπουργός, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να αναδείξει την ανευθυνότητα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και περιέγραψε τι ακριβώς θα συνέβαινε στη χώρα αν έκανε δεκτό το αίτημά του για εκλογές. Για εμάς ισχύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό. Θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αν θα ήθελε να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να οδηγηθεί χώρα σε εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης, για να δούμε τι είναι αυτό που εννοεί όταν λέει να φύγουν το συντομότερο δυνατό, γιατί κάνουν κακό στη χώρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.

Το τηλέφωνο Τσίπρα σε Γιούνκερ

Η πορεία του προγράμματος και η πρόοδος στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ήταν ένα «χρήσιμο» και «εποικοδομητικό» τηλεφώνημα, καθώς η «δεύτερη αξιολόγηση οδεύει προς ολοκλήρωση» και ιδιαίτερα ενόψει της επίσκεψης του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα, την επόμενη Δευτέρα.

Ο ίδιος ανέφερε, πως ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άντρες το ελληνικό ζήτημα και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι γνωστές οι προσπάθειες και η προσήλωση του προέδρου Γιούνκερ να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε ο Μ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συζήτηση έχει πλέον τελειώσει.