Goldman Sachs: Αύξηση 30% στο ελληνικό ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία

Εξαιρετικά θετική είναι η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα συντελέσει στην άνοδο του ΑΕΠ της χώρας κατά 30% στα επόμενα 10 χρόνια. Και αυτό με μάλιστα με συντηρητικές εκτιμήσεις καθώς υπάρχει και εκτίμηση για άνοδο της τάξης του 40%.

Σύμφωνα, με την Goldman Sachs, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει "μόνο αν το θέλει η τρόικα".  Επί της ουσίας, η συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της Ελλάδας τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στη συνέχιση των αγαστών σχέσεων με την τρόικα.

Παράλληλα οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως η στήριξη και χρηματοδότηση της Ελλάδας βρίσκεται πια στη διακριτική ευχέρεια της Τρόικας, αφού αυτή θα παρακολουθεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δεσμεύσεων. 

Με βάση το συμφωνημένο πλάνο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας, ο επίσημος τομέας θα κατέχει το 80% του ελληνικού χρέους έως το 2016. Επίσης, μέχρι το 2020, η χώρα μας θα πρέπει να εξοφλήσει περί τα 15 δισ. έντοκα γραμμάτια, περί τα 60 δισ. που επί της ουσίας ελέγχει τη διακράτησή τους η Τρόικα, και περί τα 10 δισ. εγγυήσεις ή ομόλογα διεθνούς δικαίου.