Στα 7,3 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς

Η προκαταβολή κεφαλαίου και η βεβαίωση δέσμευσης που έχει παράσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς ανέρχεται στα 7,3 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιπροσωπεύει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, δήλωσε για τα αποτελέσματα 9μηνου: “Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεισέφερε αποφασιστικά στην επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των νέων ελληνικών ομολόγων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, συμβάλλοντας στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη μείωση του δημοσίου χρέους για δεύτερη φορά. Από τη συμμετοχή στο PSI και την πρόσφατη επαναγορά των νέων ελληνικών ομολόγων, η Τράπεζα Πειραιώς υπέστη σημαντική οικονομική ζημία. Με την ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιείται αποκαθίστανται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έτσι ώστε η Τράπεζα Πειραιώς από ισχυρότερη θέση -μετά και τις πρόσφατες εξαγορές- να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας”.

Σημειώνεται πως τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 720 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 140 εκατ. ευρώ, με το 91% αυτών να προέρχεται από επαναλαμβανόμενες πηγές (έσοδα προμηθειών εμπορικής τραπεζικής), και τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,08 δισ. ευρώ, με θετική συμβολή των χρηματοοικονομικών εσόδων, ύψους 207 εκατ. ευρώ. Το δε λειτουργικό κόστος διαμορφώθηκε σε 591 εκατ. ευρώ, σταθερό σε ετήσια βάση, παρά την ενσωμάτωση της ΑΤΕbank από την 27η Ιουλίου 2012. Στο λειτουργικό κόστος συμπεριλαμβάνεται εφάπαξ επιβάρυνση ύψους 10 εκατ. ευρώ από την αναπόσβεστη αξία 80 καταστημάτων που έκλεισαν το 9μηνο 2012. Υπογραμμίζεται ότι σε συγκρίσιμη βάση το λειτουργικό κόστος 9μήνου του Ομίλου Πειραιώς (χωρίς την ATEbank) υποχώρησε κατά 8% έναντι του 9μήνου 2011.

Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη του 9μήνου 2012 διαμορφώθηκαν στα 513 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές προβλέψεις διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, στα 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε προβλέψεις δανείων λόγω των δυσμενών συνθηκών του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και 300 εκατ. ευρώ σε πρόσθετη απομείωση για τα νέα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Τα καθαρά αποτελέσματα τα αναλογούντα στους μετόχους για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του 9μήνου διαμορφώθηκαν σε ζημιές 629 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σταύρος Λεκκάκος Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας τόνισε: «Το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου 2012 το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρείχε πρόσθετη Προκαταβολή Κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και Βεβαίωση Δέσμευσης 1,1 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Συνολικά το ύψος της Προκαταβολής Κεφαλαίου και της Βεβαίωσης Δέσμευσης που έχει παράσχει το ΤΧΣ ανέρχεται στο ποσό των 7,3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα Πειραιώς, από ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στοχεύει στη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας υψηλής ποιότητας τραπεζικής εξυπηρέτησης, για την επανεκκίνηση και τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτική επιχειρηματικότητα.»

Το ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 67,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας το "υγιές" τμήμα της ΑΤΕbank, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και τα κεφάλαια του ΤΧΣ ύψους7,3 δισ. και τα 500 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕbank, το ενεργητικό διαμορφώνεται σε 75,3 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 46,6 δισ. ευρώ με τα επιχειρηματικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 64%, τα στεγαστικά το 26% και τα καταναλωτικά το 10%. Οι συνολικές καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 33,3δισ. ευρώ με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως να ανέρχονται πλέον στο 44%του συνόλου. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 126% το Σεπτέμβριο 2012. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 18,0% το Σεπτέμβριο 2012, ο δε δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις στο 55%. Ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο 9,9%. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου Πειραιώς στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του ΤΧΣ ύψους 7,3 δισ. και τα 500 εκατ. ευρώ για την ΑΤΕbank. Ο συνολικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012διαμορφώθηκε στο 13% (pro-forma για κεφάλαια ΤΧΣ).

Το δίκτυο καταστημάτων του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 αριθμούσε 1.244 μονάδες, με 793 καταστήματα στην Ελλάδα και 451 σε 9 χώρες στο εξωτερικό. Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου στις 30.09.12 αριθμούσε 17.359 άτομα, 11.057 στην Ελλάδα και 6.303 στο εξωτερικό.

Στα 5,3 δισ. η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η διοίκηση του ομίλου τόνισε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να κινηθεί κατ' ελάχιστον στα 5,3 δισ. ευρώ, και επομένως το 10% της ίδιας συμμετοχής θα ανέλθει στα 530 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, Τα 170 εκατ. θα τοποθετηθούν από τη Societe Generale.

Η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε ακόμα την πεποίθησή της ότι χάρη στις τελευταίες ευνοϊκές για τη χώρα εξελίξεις υπάρχουν περιθώρια για θετικές προοπτικές το 2013, έστω και αν η ύφεση και η ανεργία θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας αναμένονται στα μέσα του 2013, προέβλεψε, ενώ το 2014 η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.