Σχεδόν τρία εκατομμύρια οι Έλληνες συνταξιούχοι

Στα επίσημα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για 2.952.082 συνταξιούχους, που λαμβάνουν συνολικά 4.328.548 συντάξεις, που αντιστοιχούν σε 2,35 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, “Επισκέφθηκα σήμερα την ΗΔΙΚΑ καθώς έχει αναλάβει ένα εθνικής σημασίας έργο για υλοποίηση. Ένα έργο που συνδέεται άρρηκτα όχι μόνο με την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας αλλά και με τη χρηματοδότησή της. Σήμερα, λίγες μέρες πριν την έλευση του Νέου Έτους, μπορώ να ανακοινώσω με ιδιαίτερη χαρά ότι η ΗΔΙΚΑ με τους υπαλλήλους της, κατάφερε να υλοποιήσει ένα πραγματικό άθλο. Μέσα σε ένα μήνα συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά με απόλυτη ακρίβεια σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία των 4.328.548 συντάξεων που αντιστοιχούν σε καταβολές 2.347.173.168 ευρώ το μήνα. Τα στοιχεία αυτά αφορούν 2.952.082 εκατομμύρια δικαιούχους και συγκεντρώθηκαν από 91 διαφορετικά ταμεία και τομείς κύριας και επικουρικής σύνταξης”.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βρούτσης τόνισε: “Παράλληλα η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη να διασυνδεθεί από την 1η ιανουαρίου 2013 με την κεντρική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για τις ληξιαρχικές μεταβολές, στο πλαίσιο του δικτύου Αριάδνη. Ειδικότερα, η ΗΔΙΚΑ θα λαμβάνει περιοδικά πληροφόρηση για ληξιαρχικές πράξεις που εκδίδονται στην επικράτεια, θα προχωρεί σε άμεση αναστολή των συντάξεων όταν παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις και θα ενημερώνει τα αρμόδια ταμεία για την οριστική διακοπή. Τίθεται έτσι οριστικά τέλος στη γέννηση της παραβατικότητας που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα ταμεία. Η αιμορραγία θα σταματήσει να υπάρχει και θα επέλθει επιτέλους “νοικοκύρεμα” προς όφελος όλων μας. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς ένα ευρώ δαπάνη για το Δημόσιο, χωρίς πολυδάπανους διαγωνισμούς και χωρίς να μας το επιβάλει κανείς. Το κέρδος δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι κυρίως ηθικό”.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, επεσήμανε: “Η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική δέσμευση που υπήρξε από την πρώτη στιγμή από την ηγεσία του υπουργείου, όπως επίσης και στην τεράστια προσπάθεια των στελεχών της ΗΔΙΚΑ, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και των ταμείων, πάντα με τη βοήθεια των εργαζομένων. Η ΗΔΙΚΑ απέδειξε ότι παρά τα τεράστια κενά σε προσωπικό αποτελεί τον αξιόπιστο και αποτελεσματικό φορέα υποστήριξης της πολιτείας σε θέματα πληροφορικής στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην Υγεία. Προχωρούμε άμεσα σε ταυτοποιήσεις και ελέγχους των στοιχείων και θα ολοκληρώσουμε τις αναγκαίες ενέργειες εντός του χρονοδιαγράμματος”.