“Ένα Brexit θα προκαλούσε κίνδυνο για το ευρώ”

Τους αυξημένους κινδύνους που κρύβει η τρέχουσα συγκυρία για το ευρώ επισημαίνει το Ταμείο σε έκθεσή του

Μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλούσε μια κρίση "αβεβαιότητας" και "αστάθειας" στις αγορές και θα οδηγούσε σε μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, προειδοποίησε το ΔΝΤ σήμερα, μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.

"Μια ψήφος υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ θα άνοιγε μια μακρά περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, αστάθειας στις οικονμικές αγορές και βραδύτερης ανάπτυξης", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Οι κίνδυνοι για το ευρώ

Παράλληλα, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη να υιοθετηθεί μία νέα, πιο ισορροπημένη πολιτική στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως για τους αυξημένους κινδύνους που κρύβει η τρέχουσα συγκυρία για το ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, οι εντεινόμενες πολιτικές διαιρέσεις εντός της ευρωζώνης και ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων. Το αποτέλεσμα είναι η ζώνη του ευρώ να γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη σε μια σειρά κινδύνων σε μια εποχή μάλιστα που τα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων στενεύουν.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για την τόνωση της ανάπτυξης και την προώθηση της ενοποίησης εντός της ευρωζώνης, απαιτείται ένα πιο ισορροπημένο μείγμα πολιτικής, το οποίο θα συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική στήριξη και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή στις χώρες με υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους.

Τα κράτη-μέλη οφείλουν από την πλευρά τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες, έτσι ώστε να βελτιώνεται η λειτουργικότητα της νομισματικής ένωσης, εκτιμά το Ταμείο. Ταυτοχρόνως, επισημαίνει ότι απαιτείται να αναληφθούν σε κεντρικό επίπεδο πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ζήτησης και του καταμερισμού του κινδύνου προκειμένου να καταστήσουν την συμμετοχή στην ευρωζώνη περισσότερο ελκυστική.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών θα τονώσει την πιστωτική επέκταση και να διευκολύνει την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Το ΔΝΤ εν κατακλείδι προτείνει μια προσέγγιση σε τέσσερις πυλώνες: τη δημιουργία καλύτερων κινήτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου με παράλληλη επέκταση της δημοσιονομικής στήριξης των κρατών μελών σε κεντρικό όμως επίπεδο, τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζών που θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.