Εμφύλιος στο ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας στο Eurogroup!

Πώς η επικεφαλής του ΔΝΤ επέβαλε την άποψή της για την έγκριση της συμφωνίας για το χρέος στη συνεδρίαση της Τρίτης

Δεν ήταν κάτι καινούργιο η μεγάλη διάρκεια (περίπου 10 ώρες) του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα – όμως αυτή τη φορά αιτία δεν ήταν κάποια διαφωνία με την ελληνική πλευρά, αλλά η ασυνεννοησία μεταξύ των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά στη στάση του ΔΝΤ ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, το πρόβλημα λύθηκε όταν οι εκπρόσωποι της Λαγκάρντ, η οποία δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, κατάφεραν να τη βρουν στο τηλέφωνο, καθώς ταξίδευε προς την Ασία. Ωστόσο, οι ενδείξεις για την αναποφασιστικότητα του Ταμείου εγείρουν ερωτηματικά στην Ευρώπη για το αν το ΔΝΤ είναι πραγματικά αποφασισμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, και για το αν αξίζει να συνεχιστεί η συνεργασία της Ευρωζώνης μαζί του.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν στο Reuters έκπληκτοι από τις ασυνήθιστα έντονες και δύσκολες συζητήσεις ανάμεσα στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, και άλλων αξιωματούχων του Ταμείου, και ιδιαίτερα από τον τρόπο με τον οποίο ο Τόμσεν χρειάστηκε να περιμένει για ώρες προτού επικοινωνήσει με τη Λαγκάρντ και αποδεχθεί τη συμφωνία.

“Φαινόταν ότι στο ΔΝΤ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μία κοινή θέση μεταξύ τους”, σχολίασε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, επισημαίνοντας πως ο κορυφαίος νομικός σύμβουλος του ΔΝΤ είχε ταξιδέψει από την Ουάσινγκτον για να επιβλέψει τη συμφωνία.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ έλεγαν πως η καθυστέρηση σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στη δυσκολία της επικοινωνίας με τη Λαγκάρντ, που βρισκόταν σε επίσκεψη στο Καζακστάν προτού ταξιδέψει στην Ιαπωνία για τη συνάντηση των G-7, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ασυνήθιστο να περιμένουν το “πράσινο φως” από την επικεφαλής του Ταμείου.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούψος δήλωσε πως ο Τόμσεν φαινόταν “ενοχλημένος” κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τη Λαγκάρντ έξω από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση, και ακούστηκε να λέει πως το Ταμείο δεν θα έπρεπε να συμφωνήσει, όμως υπερίσχυσε η άποψη της Λαγκάρντ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, σημειώνοντας: “Ο ισχυρισμός περί 'παράκαμψης' (σ.σ. του Τόμσεν) είναι ανοησία. Οι παράμετροι των διαπραγματευτικών μας θέσεων, όπως πάντα, συζητώνται και συμφωνούνται εκ των προτέρων”. Ο Ράις πρόσθεσε πως το τελικό αυτό τηλεφωνήμα ήταν κάτι το συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ υποστήριξε πως η Λαγκάρντ στήριξε πλήρως τη θέση του Πόουλ Τόμσεν.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συμπεριφορά του Ταμείου. “Ίσως να βοηθούσε αν η διευθύντρια (σ.σ. Κριστίν Λαγκάρντ) ήταν εδώ”, είπε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως είναι το Βερολίνο, και όχι το ΔΝΤ, που αποτελεί τον κύριο δανειστή της Ελλάδας.

Όμως οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΔΝΤ φαίνεται πως παραμένουν για το αν η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σίγουρη ή όχι. Ορισμένοι αηιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν δηλώσει σε δημοσιογράφους πως πρέπει να τηρηούν κάποιοι όροι προτού το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου δώσει την έγκρισή του για περαιτέρω δανεισμό στην Ελλάδα. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν στο Reuters πως ό,τι κι αν λένε στελέχη του ΔΝΤ, η πολιτική δέσμευση της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αποδείχθηκε με το τηλεφώνημα εκείνο το βράδυ στο Eurogroup, σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα μπει σίγουρα στο ελληνικό πρόγραμμα. “Αυτή είναι ο πραγματικά ισχυρός παίκτης εδώ”, δήλωσε ένας από αυτούς.

Κάποιοι Ευρωπαίοι βέβαια σχολίασαν πως ακόμα και αν δε συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν θα είναι και τόσο μεγάλο το πρόβλημα, ενώ ακόμα και η επίμονη σε αυτό το ζήτημα Γερμανία πιθανόν να υποχωρήσει βλέποντας το ΔΝΤ να μη συνεργάζεται.

Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος: “Η όλη εμπειρία τους τελευταίους 12 μήνες με το ΔΝΤ και την Ελλάδα έχει μεοιώσει την υποστήριξη προς την εμπλοκή του ΔΝΤ, ακόμα και μεταξύ παραδοσιακών υποστηρικτών του όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Φινλανδία”.