Τι είπαν οι επιχειρηματίες στον πρωθυπουργό

Μπορεί ο χρόνος, που είχε στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός, να ήταν “λίγος”, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών, με τους οποίους συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, “μπήκαν πάντως οι βάσεις για μια τακτική επικοινωνία”.

Στη σύντομη αυτή συνάντηση, οι επικεφαλής των ξένων επιχειρηματικών κολοσσών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, επέμειναν σε δύο λέξεις :

Σταθερότητα και ρευστότητα.

Σταθερότητα, σε ό,τι αφορά το πολιτικό κλίμα, που επηρεάζει άμεσα και το οικονομικό περιβάλλον.

Σταθερότητα, σε ό,τι αφορά τους θεσμούς, το διοικητικό πλαίσιο, και – κυρίως – το φορολογικό καθεστώς. “Πρέπει να προβλέπεται ρητά στο νομοσχέδιο ότι οι όποιες αλλαγές θα παραμείνουν έτσι τουλάχιστον για 7-10 χρόνια”, δήλωσε στο news.gr στέλεχος, που παραβρέθηκε στη συνάντηση.

Ρευστότητα, σε ό,τι αφορά το προφανές, το οποίο έχει δύο σκέλη:

  • τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, και
  • την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την αγορά.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων επέμειναν ιδιαίτερα στο άνοιγμα της κάνουλας δανειοδότησης από τις τράπεζες, “με την απαιτούμενη προσοχή”, όπως είπαν, “χωρίς τα θαλασσοδάνεια του παρελθόντος, που οδήγησαν στα γνωστά προβλήματα”.

Όταν, μάλιστα, άκουσαν την προτροπή του Αντώνη Σαμαρά για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, έθεσαν το εξής ερώτημα : “Πώς μπορεί να πειστεί κάποιος να βάλει τα χρήματά του στη χώρα μας, όταν δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το οποιοδήποτε project ;”.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς την αγορά, είναι πάγιο πλέον το αίτημα αυτές να τακτοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Λόγω και του πολύ σύντομου της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών ζήτησαν το ραντεβού να καθιερωθεί ανά τακτά διαστήματα και ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα συναντώνται σε μηνιαία βάση.