Φτάνουν σήμερα στην Αθήνα 18 δισ. ευρώ

Για την Ελλάδα ταξιδεύουν σήμερα 18 δισ. ευρώ από τα 52,5 δισ. ευρώ που να λαμβάνει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου εκταμιεύονται τα 11,3 δισ. ευρώ που θα καλύψουν το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. Σήμερα θα γίνει ο διακανονισμός των ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στο πρόγραμμα και από την απόσυρση των οποίων το Δημόσιο θα μειώσει το χρέος του κατά 10% περίπου. Τα υπόλοιπα περίπου 7 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα που περιμένει η αγορά προκειμένου το δημόσιο να αποπληρώσει τις οφειλές τους. 

Από τις οφειλές του δημοσίου τα 4,62 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, 1,87 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 903 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 915 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε χρέη υπουργείων, 380 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων και 755 εκατ. ευρώ αφορούν σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Την Τετάρτη φτάνουν στην Αθήνα ακόμη 16 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν στις τράπεζες. Από τα συνολικά 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε πρώτη φάση θα δοθούν τα 16 δισ. ευρώ, ώστε οι τράπεζες σταδιακά να ικανοποιούν το ελάχιστο όριο 9% του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1).

Αυτό θα επιστρέψει στις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων. Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ θα δοθούν στις τράπεζες πριν τα τέλη Απριλίου 2013.