Reuters: Λίγες οι πιθανότητες για συμφωνία πριν από το Πάσχα

Έκτακτο Eurogroup την Πέμπτη αν υπάρξει σύγκλιση απόψεων

“Λίγες” είναι οι πιθανότητες για συμφωνία αυτήν την εβδομάδα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, αναφερόμενο στην επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

“Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνούν ως προς το αν οι κανονικές μεταρρτθμίσεις είναι αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος, εξ ου και η απόφαση να αναζητηθούν προληπτικά μέτρα. Η διαφορά μεταξύ των προβλέψεών τους για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να πετύχει το 2018 η Ελλάδα είναι στο 2% του ΑΕΠ”, σημειώνει το Reuters, και συνεχίζει: “Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσιονομικών τους υποθέσεων, οι δανειστές επίσης διαφωνούν ως προς το αν η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους τώρα. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν μετά την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στο προληπτικό πακέτο”.

“Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχικά ήλπιζε για μία συμφωνία πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, στη 1 Μαΐου. Αλλά οι πιθανότητες για μία συμφωνία αυτήν την εβδομάδα είναι λίγες. Αν υπάρξει μία συμφωνία τόσο στο κανονικό όσο και στο προληπτικό πακέτο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν να συναντηθούν ακόμα και την Πέμπτη για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει”, αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα.

Στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την Πέμπτη αναφερόταν νωρίτερα δημοσίευμα της Deutsche Welle, ενώ σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το “κανονικό” πακέτο των 5 δισ. ευρώ έχει ήδη “κλείσει” και εκκρεμούν μόνο τα προληπτικά μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αβέβαιος για το αν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Πέμπτης, αρκούμενος να σχολιάσει ότι "ακόμα εργαζόμαστε επ' αυτού", σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, όπως επισημαίνει και το ρεπορτάζ του Reuters, η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, προσκρούει στην ελληνική νομοθεσία, που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

“Δεν μπορείς να νομοθετήσεις Χ αν γίνει το Ζ το 2018 ή το 2019”, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι η Αθήνα συνεργάζεται με τους δανειστές για να βρεθεί μία λύση.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στις 8.30 το βράδυ η νέα συνάντηση των κ. κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε απλά διερευνητική συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.