Δεσμεύτηκαν οι πρώτοι λογαριασμοί υπόπτων της “λίστας Μπόργιανς”

Σφίγγει ο κλοιός για τους καταθέτες της “λίστας Μπόργιανς”, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς προχώρησαν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων για τους πρώτους 24 εξ αυτών, τους οποίους μάλιστα κάλεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου και όχι ως απλούς μάρτυρες.

Οι πληροφορίες θέλουν τους εισαγγελικούς λειτουργούς να ακολουθούν “σκληρή γραμμή” προκειμένου να καταφέρουν να βάλουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο οφειλόμενα σε φόρους και πρόστιμα που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο στόχαστρο των οποίων έχει μπει τόσο η “λίστα Μπόργιανς” όσο και η “λίστα χαρτοφυλακίων” που περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας και με εντολή τους τα έβγαλαν στο εξωτερικό, καλούν τους εμπλεκόμενους απευθείας με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και σε κάποιες περιπτώσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Άλλωστε, οι πρώτοι έλεγχοι, έλεγε αξιόπιστη πηγή, μίλησαν και “εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις”.

Νομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν “σκληρή” τη διαδικασία της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των καταθετών, καθώς μόνον στην περίπτωση που πληρώσουν τα οφειλόμενα θα αποδεσμευτεί η περιουσία τους.

Αν ο ελεγχόμενος αποφασίσει να μην πληρώσει άμεσα, θα πρέπει να αποδείξει την νομιμότητα των χρημάτων, διαφορετικά θα κληθεί να πληρώσει ενδεχομένως περισσότερα χρήματα, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τη δικαιοσύνη.

Οι έλεγχοι, πάντως, αναμένεται να εντατικοποιηθούν αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων φεύγουν καθημερινά περίπου εκατό κλήσεις για καταθέτες που καταγράφονται στις επίμαχες λίστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη “λίστα Μπόργιανς” οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12 εκατομμύρια, ενώ στη λίστα των χαρτοφυλακίων τα ποσά είναι πολύ μεγάλα.