Τσακαλώτος για Eurogroup: Είμαστε θύματα της επιτυχίας μας!

Την ικανοποίησή του για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εντός της εβδομάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά την λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Euro Working Group θα πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. –ή μέρος αυτών ανάλογα με τις ανάγκες- που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε από πλευράς του ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι πολύ ικανοποιητική και ότι η μεγάλη πλειοψηφία από τις προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση των δανείων, ελληνικές υποχρεώσεις έχει ήδη εκπληρωθεί. Σε ό,τι αφορά τις απομένουσες υποχρεώσεις, ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι “όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες”, επισημαίνοντας ότι οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια”.

“Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους οικονομικώς πολίτες αλλά και που να αποτρέπουν καταχρήσεις από όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν”, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αναγνώρισε, τέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για "πολύ καλά νέα".

"Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, το Eurogroup επεσήμανε την ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, ότι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά παράλληλα αναγνώρισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά, γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο.

"Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας", ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.