Αλλάζουν το ΤΑΙΠΕΔ σε Ταμείο Απόσυρσης Χρέους

Σενάρια για αναβάθμιση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε Ταμείο Απόσυρσης Χρέους επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αν τα σχέδια αυτά τελεσφορήσουν το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτείσει "υβριδικά" χαρακτηριστικά, καθώς θα ομοιάζει με εταιρεία (holding) συμμετοχών και ταυτόχρονα με επενδυτικό κεφάλαιο (hedge fund).

Στόχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για την απόσυρση χρέους στις καλύτερες δυνατές τιμές, αλλά και να κομίζει οφέλη από ενδεχόμενη άνοδο των τιμών των ομολόγων που διακρατά ή να χρησιμοποιεί τα χρεόγραφα ως μέρος "καλαθιών" επενδύσεων (ETFs - Exchange Traded Funds).

Σημειώνεται πως για όσο η Ελλάδα είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να κατευθύνονται για τη μείωση χρέους. Καθώς από το 2013 η ροή των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να σταθεροποιηθεί το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει στοχευμένες αγορές χρέους.

Τα ομόλογα που θα αποκτήσει μπορεί είτε να τα κρατήσει ως την λήξη ελαφρύνοντας το Δημόσιο από την πληρωμή τόκων ή να τα αξιοποιήσει στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων δημιουργώντας μετοχικά και ομολογιακά ETFs.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί πως θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες για το Δημόσιο από την χαμηλή τιμή πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που αποκρατικοποιούνται. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα η τρόικα δέχεται να χρησιμοποιήσουμε έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για να εξοφλήσουμε χρέος, κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν πουλάμε φθηνά, αλλά θα αποσύρουμε και χρέος σε χαμηλές τιμές.

Ενδεικτικά, τα αναμενόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 είναι τουλάχιστον 2,58 δισ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων (σε όλες τις λήξεις) διαμορφώνεται στα 31,72 δηλαδή με τα 2,58 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί χρέος ονομαστικής αξίας 7,8 δισ. ευρώ.