Τσ. Νταλάρα: Προτεραιότητα στις επενδύσεις, όχι στη μείωση του χρέους

Συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παραχώρησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, στην οποία εξέφρασε την άποψή του ότι για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα οι επενδύσεις, παρά η μείωση του χρέους, ενώ επιδοκίμασε την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει αποφασίσει.

Σχετικά με τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ο κ. Νταλάρα έκανε λόγο για “κρίσιμες αποφάσεις” από την πλευρά των Ευρωπαίων, και εκτίμησε: “ Η προσπάθεια για μείωση του χρέους με την επαναγορά ομολόγων θα έχει ορισμένα οφέλη για την Ελλάδα εάν εκτελεστεί με επιτυχία στις επόμενες μέρες. Θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά περίπου 10% του ΑΕΠ και κάτι τέτοιο θα είναι πολύ χρήσιμο. Πάντως, πρέπει να πω ότι προσωπικά θα προτιμούσα τα χρήματα αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί για απευθείας επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Κι αυτό, γιατί πιστεύω πως η μακροπρόθεσμη προοπτική μείωσης του χρέους σε 7 με 8 χρόνια δεν βοηθά τόσο πολύ την επίλυση των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας όσο θα βοηθούσαν η αύξηση των επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη της οικονομίας. Εάν είχαν ρίξει αυτά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών, στην εκτέλεση έργων υποδομής, καθώς και στην εφαρμογή άλλων προγραμμάτων, τα οποία προβλέπονταν σε σχέδια που είχαν εκπονηθεί σε εποχές μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης, τότε νομίζω ότι η ελληνική οικονομία θα είχε οφέλη αρκετά νωρίτερα”.

Με ιδιαίτερα θετικά λόγια αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. “Η σημερινή κυβέρνηση έκδηλα οικοδομεί αξιοπιστία για την Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που είμαι βέβαιος ότι θα αποφέρουν κέρδη στην οικονομία της”, σημείωσε, και πρόσθεσε: “Βρισκόμουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού όταν ανακοινώθηκε πως στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό άνω του 7%. Τόσο μεγάλη συρρίκνωση δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για πολύ καιρό σε καμιά δημοκρατική κοινωνία. Πρέπει η κατάσταση αυτή να αρχίσει να αντιστρέφεται και οι μηχανές ανάπτυξης της χώρας να ξεκινήσουν ξανά. Το υφιστάμενο πρόγραμμα στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα συνεχιστεί το 2013 με ρυθμό 4 έως 5%, επιπροσθέτως της συρρίκνωσης των τελευταίων χρόνων που συνολικά έφθασε σχεδόν το 20%.

Ο επικεφαλής του IIF υπογράμμισε ακόμα: “Ασχολούμαι με προβλήματα εξωτερικού χρέους επί 35 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι ουδέποτε άλλοτε είδα μια εθνική οικονομία να συρρικνώνεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται λοιπόν οι πάντες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η ελληνική κυβέρνηση και οι αγορές να υποστηρίξουν την ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Πιστεύω, ότι η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά, ίσως, χρειαστεί παράλληλα να αναληφθούν και δεσμεύσεις από μέρους της Ευρωζώνης για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας του χρόνου, προκειμένου αυτή να παρατείνει για λίγο ακόμα την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της και να έχει μεγαλύτερο περιθώριο για οικονομικές επενδύσεις”.