Χρηματοδοτήσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Χρηματοδοτήσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για την προστασία του κλίματος και την οικονομία της γνώσης στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα μοιραστεί ως εξής:

- 130 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια που χορηγεί η ΕΤΕπ προορίζονται για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, ένα έργο που θα δώσει ώθηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον στην Ελλάδα. Με το δάνειο αυτό, το οποίο αποτελεί συνέχεια προηγούμενων δανείων της ΕΤΕπ για τον σταθμό της Μεγαλόπολης, η συνολική χρηματοδότηση της Τράπεζας για το έργο αυτό μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ.

- 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για την αναβάθμιση σχολικών εγκαταστάσεων ανά τη χώρα. Το δάνειο αυτό αποτελεί τη δεύτερη δόση από μία χρηματοδοτική διευκόλυνση συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2010. Με το δάνειο θα χρηματοδοτηθούν η κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων και 31 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και ο εξοπλισμός περίπου 14.000 δημόσιων σχολείων.

- Ένα δάνειο ύψους 140 εκατ. ευρώ υπεγράφη με την Alpha Bank για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ενδιάμεσου μεγέθους (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) στην Ελλάδα.  Οι χρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται για νέες επενδύσεις ή για τον εκσυγχρονισμό/επέκταση υφιστάμενων επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς της μεταποίησης, των υπηρεσιών και του τουρισμού, καθώς και για έργα υποδομής μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο αυτό για επενδύσεις ύψους κάτω των 25 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της Τράπεζας, “δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Τα νέα δάνεια, ύψους 370 εκατ. ευρώ, που υπογράφουμε για ενεργειακές επενδύσεις, για σχολεία και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη δύο βασικών τομέων στη χώρα και θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Η δραστηριότητά μας στην Ελλάδα επικεντρώνεται κυρίως στις οικονομικές και κοινωνικές υποδομές και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η επιτυχία της ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους. Θα ενεργήσουμε δυναμικά για να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν την κρίση”.