Ενιαία 17 εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας

Το θέμα του καθορισμού ενιαίων εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά από 1ης Απριλίου 2016, με σκοπό στο μέλλον οι χώροι αυτοί να αυξηθούν, απασχόλησε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις σχετικές προτάσεις που αφορούν 17 ενιαία εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Αργολίδας, της Ημαθίας, της Μεσσηνίας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων, της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Σάμου, αφού πρώτα ελήφθησαν υπόψη η επισκεψιμότητά τους, τα ισχύοντα ενιαία εισιτήρια και η αγοραστική τους κίνηση, καθώς και οι προτάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Δημόσιων Μουσείων.

Σημειώνεται ότι πριν από δυο βδομάδες, το ΚΑΣ είχε γνωμοδοτήσει για τις νέες τιμές των κανονικών εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, η λειτουργία των οποίων θα ξεκινούσε με τη νέα χρονιά. Ωστόσο, οι τιμές αυτές, όπως και των ενιαίων, θα ισχύσουν από 1/4/2016 καθώς, όπως επισήμανε στο ΚΑΣ η πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων &Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), Ασπασία Λούβη, ο χρόνος δεν επαρκεί και για να τυπωθούν τα νέα μη ηλεκτρονικά εισιτήρια («πρέπει να γίνει ένας μεγάλος διαγωνισμός εκτυπωτικός», δήλωσε) και για να γίνει η προσαρμογή στην εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και για να επιμορφωθεί το προσωπικό που θα χειριστεί τα μηχανήματα.

Στη συζήτηση έγινε επίσης μνεία από μέλη του Συμβουλίου ως προς το θέμα της συστηματικής προβολής των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με σκοπό την αύξηση των εισιτηρίων. Ακούστηκαν παρατηρήσεις και ιδέες (όπως να υπάρχει σε κάθε εκδοτήριο ενημερωτικό φυλλάδιο με τα ενιαία εισιτήρια της περιοχής), ενώ η γγ του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεδάκη - Βλαζάκη, αφού επισήμανε ότι το θέμα «έγκειται στη δυναμική, ικανότητα, διάθεση και αγωνιστικότητα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ», πρόσθεσε ότι «έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού για να κάνουμε μια προβολή μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Τα ενιαία εισιτήρια θα έχουν διάρκεια από δύο ως πέντε ημέρες και ορίστηκαν έτσι ώστε να συνδυάζουν έναν τουλάχιστον αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο με σημαντική επισκεψιμότητα (δηλαδή, τον περασμένο Αύγουστο να είχε κόψει πάνω από 1.000 εισιτήρια), με χώρους ή και μουσεία της περιοχής, με μικρή αναγνωρισιμότητα.

Ειδικότερα,τα ενιαία εισιτήρια που θα ισχύσουν από 1/4/2016 πιλοτικά είναι τα εξής:

Στην Αθήνα:

• Αρχαιολογικοί Χώροι:

Ακρόπολη και Κλιτύες, Αρχαία Αγορά (και Μουσείο Στοάς Αττάλου), Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Ολυμπιείο, Κεραμεικός (και Μουσείο εντός του χώρου), Λύκειο Αριστοτέλους τα εισιτήρια θα είναι 30 ευρώ το κύριο και 15 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 5 ημερών).

• Αθήνα-Μουσεία:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τα εισιτήρια θα είναι 15 ευρώ το κύριο και 8 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στην Αργολίδα:

• Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία:

Ασκληπιείο Επιδαύρου (Χώρος-Μουσείο), Μυκήνες (Χώρος-Μουσείο), Τίρυνθα, Δενδρά, Μιδέα, Λέρνα, Αρχαίο Θέατρο και Αγορά 'Αργους, Φρούριο Παλαμηδίου, Μουσείο Ναυπλίου, Μουσείο 'Αργους, Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας 30 ευρώ το κύριο και 15 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 5 ημερών).

 

Στα Δωδεκάνησα:

• Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία Κω:

Ασκληπιείο, Ρωμαϊκή Οικία, Κάστρο Νεραντζιάς, Αρχαιολογικό Μουσείο 13 ευρώ το κύριο και 7 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

• Μνημεία και Μουσεία Πόλης Ρόδου:

Παλάτι Μ. Μαγίστρου, Αρχαιολογικό Μουσείο, Κοσμητική Συλλογή, Παναγία Κάστρου 10 ευρώ το κύριο και 5 το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στην Ημαθία:

• Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας 10 ευρώ το κύριο και 5 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στο Ηράκλειο:

• Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού 14 ευρώ το κύριο και 7 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στη Θεσσαλονίκη:

• Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λευκός Πύργος, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς, Γαλεριανό Συγκρότημα - Αψιδωτή Αίθουσα 15 ευρώ το κύριο και 8 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στα Ιωάννινα:

• Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης 8 ευρώ το κύριο και 4 το μειωμένο (διάρκειας 2 ημερών).

 

Στην Κέρκυρα:

• Μουσείο Παλαιοπόλης (Μον Ρεπό), Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Μουσείο Αντιβουνιώτισσας, Παλαιό Φρούριο, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης 14 ευρώ το κύριο και 7 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στις Κυκλάδες:

• Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία Θήρας:

Αρχαία Θήρα, Ακρωτήρι, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, Συλλογή Εικόνων και Κειμηλίων Πύργου 14 ευρώ το κύριο και 7 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 4 ημερών).

 

• Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία Νάξου:

Ύρια (Χώρος και Συλλογή), Σαγκρί (Χώρος και Συλλογή), Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, Επιτόπιο Μουσείο Μητρόπολης, Αρχαιολογική Συλλογή Απειράνθου, Αρχαιολογική Συλλογή Κουρουνοχωρίου, Πύργος Γλέζου 9 ευρώ το κύριο και 5 το μειωμένο (διάρκειας 5 ημερών).

 

Στο Λασίθι Κρήτης:

• Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία Σητείας και Ιεράπετρας:

Ίτανος, Παλαίκαστρο, Πετράς, Καζάρμα Σητείας, Μουσείο Σητείας, Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας 7 ευρώ το κύριο και 4 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 5 ημερών).

 

Στη Μεσσηνία:

• Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης:

Κάστρο Καλαμάτας, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (Καλαμάτα),

Μουσείο Μούρτζινων, Καρδαμύλη 11 ευρώ το κύριο και 6 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στην Πρέβεζα:

• Αρχαιολογικοί Χώροι και τα Μουσεία της Π.Ε. Πρέβεζας:

Νικόπολη (Χώρος και Μουσείο), Κασσώπη, Νεκρομαντείο, Κάστρο Πάργας 11 ευρώ το κύριο και 6 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 4 ημερών).

 

Στη Σάμο:

• Αρχαιολογικοί Χώροι και Μουσεία Σάμου:

Ευπαλίνειο Όρυγμα, Ηραίο, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου 13 ευρώ το κύριο και 7 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).

 

Στα Χανιά:

• Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων, Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου, Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας 6 ευρώ το κύριο και 3 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).