Σαμαράς: Ελάφρυνση για εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ

“Σταθερό, δίκαιο, σύγχρονο και αναπτυξιακό” θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως ξεκαθάρισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ελαφρύνσεις για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων κάτω από 25.000 ευρώ το χρόνο, ενώ υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε για φόρο 45%” για εισοδήματα κοντά σε αυτό το ποσό. “Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της”, τόνισε, ενώ σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων έχει μειωθεί κατά 35%.

"Ζητώ φορολογική συνέπεια. Ζητώ επιστροφή καταθέσεων. Ζητώ να λειτουργήσει η χώρα ως φυσιολογική δημοκρατία και ως φυσιολογική οικονομία", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, και υπερθεμάτισε: "Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων!".

Παρουσίασε ακόμα τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους γίνονται οι συζητήσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση, και είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, το απλούστερο φορολογικό σύστημα, η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και οι άμεσες και σκληρές ποινές στους φοροφυγάδες.

“Τρείς είναι οι βασικές επιδιώξεις”, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς: “Να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη. Να πληρώνουν κι εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, δηλαδή επέκταση της φορολογικής βάσης. Και τρίτον, η φορολογία να μην πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας”. 

Ως υπέρτατο στόχο, όμως, έθεσε την έξοδο της χώρας από την κρίση και την καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να είναι "απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της".

Τέλος, αναφερόμενος στο ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή στη μείωσή του, όμως δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει όταν αυτό καταστεί εφικτό.