Φορολογικό: “Η κυβέρνηση θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση”

Από νέα βάση εξετάζεται το φορολογικό καθώς μετά από παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά το υπουργείο οικονομικών μάζεψε πίσω τα σενάρια που ήθελαν φόρο 45% από τις 26.000 ευρώ αλλά και τις μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν παιδιά. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης με το επιτελείο του, ενώ από την πλευρά του Μαξίμου βρέθηκε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης με άλλους αξιωματούχους. 

Οι έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών και να πάρει πίσω την πρόταση για φορολογικό συντελεστή 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ.

Η λογική του Μαξίμου είναι ότι πρέπει να γίνουν τακτικές υποχωρήσεις σε ορισμένα θέματα που αφορούν στο φορολογικό, όπως οι επιβαρύνσεις για το τρίτο παιδί.

Το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, προκειμένου να αναζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις και έδωσε σαφέστατη εντολή να βρεθούν άλλα μέτρα για να γίνει δικαιότερη η κατανομή των βαρών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε κατεύθυνση να αποσυρθεί το σενάριο για φορολόγηση με 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ η πρόταση που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται η παλιά ρύθμιση που αφορά στο φόρο 45% για εισοδήματα άνω των 47.000 ευρώ.

Πάντως, το αργότερο την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς τότε εκπνέει η καταληκτική προθεσμία που έχει δώσει στην κυβέρνηση η τρόικα.

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ"

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Εξερχόμενος ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τόνισε: “Είχαμε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Συζητήσαμε προτάσεις και ιδέες τις οποίες θα εξετάσει με τον υπουργό Οικονομικών που επιστρέφει από το εξωτερικό. Συζητήσαμε επίσης και τις προτάσεις των άλλων δύο κομμάτων. Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες πολίτες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε η απλοποίηση του συστήματος φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με την καθιέρωση κλίμακας με τρεις φορολογικούς συντελεστές, από οκτώ συντελεστές που έχει το ισχύον καθεστώς, καθώς και η καλύτερη δυνατή μετατροπή του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος σε σύστημα επιστροφής φόρου.