Παραμένουν οι διαφωνίες για το φορολογικό

Του Α. Παναγόπουλου

Νέες τριβές στην τρικομματική κυβέρνηση προκαλούν θέματα που άπτονται του μνημονίου αλλά και ζητήματα της καθημερινότητας. Το αφορολόγητο για τα παιδιά είναι το νέο αγκάθι με τους εκπροσώπους και των τριών κομμάτων να εξακολουθούν να διαφωνούν τόσο με την κατάργησή του όσο και στο πλαίσιο των προτάσεων που καταθέτουν. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να κλείσουν οι λεπτομέρειες και να συμφωνηθεί το πλαίσιο για να κατατεθεί στις 11 Ιανουαρίου καθώς το νέο φορολογικό είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών που συναντήθηκε επί τρίωρο μαζί τους επέμεινε στην ανάγκη οι προτάσεις τους να έχουν και ισοδύναμα ώστε να καλυφθούν οι οικονομικές ‘τρύπες’ που δημιουργούνται. Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν και φαίνεται ότι δεσμεύτηκε ο κ. Στουρνάρας είναι ότι δεν θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 80% για τις επιχειρήσεις , αφού ήδη στενάζουν. Επίσης φαίνεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των τριών εκπροσώπων και των τριών κομμάτων η βελτίωση των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου για τα αφορολόγητα όρια των παιδιών, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όχι μόνο να αποφευχθούν επιβαρύνσεις αλλά ακόμη και αν είναι δυνατόν να προκύψουν και ελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν στην πρόταση να αυξηθεί η προβλεπόμενη επιστροφή φόρου των 1.950€ κατά 5% για κάθε παιδί (5% για το πρώτο , 10% για το δεύτερο , 15% για το τρίτο κ.ο.κ.) είτε κατά 200€, ώστε ο φόρος που θα προκύπτει για όσους έχουν παιδιά να είναι μικρότερος όσο αυξάνεται ο αριθμός των τέκνων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε πως το θέμα είναι πως δεν θα επιβαρυνθούν οι οικογένειες με παιδιά και πρότεινε να γίνει είτε με αύξηση της επιστροφής φόρου, είτε με αύξηση του επιδόματος είτε με διατήρηση του αφορολογήτου ορίου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση άφηναν να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν διορθωτικές κινήσεις για το αφορολόγητο των παιδιών , υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει διαταραχή του δημοσιονομικού αποτελέσματος, κάτι που σημαίνει πως θα αυξηθούν οι φόροι σε άλλες κατηγορίες και πιθανότατα θα αλλάξουν οι κλίμακες για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ.

Αγκάθι παραμένει η πρόταση των κομμάτων για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των ελευθέρων επαγγελματιών έως 30-35 ετών. Είτε να φορολογούνται με κλίμακα φυσικών προσώπων είτε με το 50% τις κλίμακας ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και για τους αγρότες με την πρόταση να προβλέπει να καθιερωθεί όριο εισοδήματος ( π.χ 20.000€) κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων από αγρότες. Οργισμένη είναι η Ιπποκράτους και για την εγκύκλιο του Υφυπουργού Εσωτερικών που αναστέλλει την έκδοση ιθαγένειας καθώς θεωρούν ότι υπονομεύεται η συμφωνία των αρχηγών.

Ο κ. Σαμαράς, πάντως θεωρεί ότι οι τριβές αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα και θα ξεπεραστούν και δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση.