Στο ΤΑΙΠΕΔ οδεύει η σιδηροδρομική ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ

Τη μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο του συνόλου των μετοχών της ΓΑΙΑΟΣΕ, της εταιρείας διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται η ΓΑΙΑΟΣΕ να μεταβιβασθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχωρεί η εξυγίανση του ΟΣΕ με συγκεκριμένα στοχοδιαγράμματα και η εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αποκρατικοποίησης για τις εμπορικές δραστηριότητες του οργανισμού. Με την προώθηση των σχετικών διατάξεων ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση των θεμάτων κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, καλύπτεται νομικά η σύσταση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού του Ελληνικού Δημοσίου (ROSCO), σε συνδυασμό με την απόσχιση της σχετικής δραστηριότητας των μισθώσεων τροχαίου υλικού και της ΓΑΙΑΟΣΕ από τον ΟΣΕ.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται η ίδρυση εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού του Ελληνικού Δημοσίου, με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο εξυγίανσης του ΟΣΕ. Κύριες δραστηριότητες της νέας εταιρείας (ROSCO) θα είναι να παρέχει σε τρίτους υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής του τροχαίου και λοιπού σιδηροδρομικού υλικού και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς, αλλά και η διαχείριση και η εκμίσθωση τροχαίου υλικού σε τρίτους. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας θα απορροφήσει τον κλάδο συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ .

Ακόμη, προβλέπεται η μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ στο Δημόσιο ή σε φορέα του Δημοσίου, τους επόμενους δύο μήνες, για εμπορική εκμετάλλευση. Τροχαίο υλικό μπορεί να παραμείνει στον ΟΣΕ, εφόσον συνδέεται με τη δραστηριότητα του διαχειριστή υποδομής.

Η Πράξη προβλέπει την μεταβίβαση χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο του συνόλου των μετοχών της ΓΑΙΑΟΣΕ, της εταιρείας διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Πλέον το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την περιουσία ως αντάλλαγμα για την ανάληψη του χρέους του ΟΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό, δύναται να καθοριστούν ακίνητα που εξυπηρετούν λειτουργικά την Εθνική Σιδηροδρομική Υποδομή και άρα πρέπει να παραμείνουν στο διαχειριστή. Η λειτουργική απόσχιση θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.