Ο Τσακαλώτος έβγαλε πρόεδρο του Eurogroup τον Ντάισελμπλουμ!

Μία κρίσιμη ψήφος ήταν αυτή που έδωσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ μία δεύτερη θητεία στο “τιμόνι” του Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν διχασμένοι στην ψηφοφορία της Δευτέρας: Σύμφωνα με πληροφορίες από την ισπανική κυβέρνηση που επικαλείται η εφημερίδα Republica, ο Ντάισελμπλουμ απέσπασε 10 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, απέσπασε 9 ψήφους.

Ποιος όμως έδωσε αυτήν την κρίσιμη δέκατη ψήφο στον Γερούν Ντάισελμπλουμ; Σύμφωνα πάντα με την ισπανική εφημερίδα, ήταν ο... Ευκλείδης Τσακαλώτος!

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι χωρών όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες (όπως η Γαλλία και η Ιταλία) υποστήριξαν τον Ντάισελμπλουμ, ενώ οι χώρες όπου κυριαρχεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (όπως η Γερμανία) υποστήριξαν τον Ντε Γκίντος. Σκορ; 9-9. Μόνο στην Ελλάδα κυβερνά ένα κόμμα που δεν ανήκει ούτε στους Σοσιαλδημοκράτες, ούτε στο Λαϊκό Κόμμα, και άρα η κρίσιμη ψήφος ήταν αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η επιλογή ήταν δύσκολη: ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έπρεπε να αποφασίσει ανάμεσα στον Ντάισελμπλουμ, έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης και υποστηρικτή των πολιτικών λιτότητας, και στον συντηρητικό Ντε Γκίντος, ο οποίος μάλιστα γνωρίζοντας πόσο κρίσιμη ήταν η ελληνική ψήφος, το τελευταίο διάστημα είχε χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ντε Γκίντος υπολόγιζε στη στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όμως αυτός έκανε την τελευταία στιγμή την έκπληξη: Προτίμησε να ψηφίσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρίζοντάς του μία δεύτερη θητεία...